20 decembrie: ziua în care Timișoara devenea primul oraș liber de comunism din țară

    348

    Ziua de 20 decembrie 1989 a însemnat ieşirea întregului oraş în stradă. Toate marile intreprinderi se unesc, iar mulţimea se revarsă pe străzi.

    Sunt înlăturate lozincile ceuauşiste şi comuniste. Oamenii s-au îndreptat spre Comitetul Judeţean pentru a dialoga cu autorităţile. Zeci şi zeci de mii de oameni se îndreptau spre centru. Armata, cei de la M.I. şi trupele de Securitate nu aveau ce face. Nu puteau provoca cel mai mare masacru din Europa secolului XX. Forţele de ordine au primit ordine să se retragă în cazărimi pentru a întâmpina confruntările cu manifestanţii, dar şi pentru a pregăti planul de a elimimina Revoluţia.

    Se striga „Jos cu Ceauşescu!”, „Noi suntem poporul”, „Armata e cu noi”, „Libertate”, „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”.

    Lorin Fortuna a fost unul din personajele centrale ale Revoluţiei din decembrie 1989, de la Timişoara. A înfiinţat în ilegalitate, în balconul Operei, pe 20 decembrie, alături de Claudiu Iordache, Frontul Democratic Român (dizolvat în februarie 1990).

    „Linişte, vă rog! Cetăţeni ai Timişorii, cei pe care ne vedeţi aici ne-am constituit într-un comitet de acţiune al Frontului Democratic Român. Drepturile şi libertatea se câştigă în mod organizat. Fără violenţă! Vă rugăm foarte mult, nu mai spargeţi vitrine, nu provocaţi încăierări, nu atacaţi armata! Armata colaborează, aţi văzut. Aşteptăm să vină reprezentanţii autorităţilor să discutăm în mod organizat cu ei. Cetăţeni ai Timişorii! Prima condiţie pe care o punem guvernului român este jos familia Ceauşescu! Dar pentru aceasta vom lupta paşnic, paşnic, nu uitaţi, paşnic. A doua condiţie cerem: eliberarea imediată a arestaţilor! A treia condiţie este identificarea morţilor. Vă rog, în acest moment, un minut de reculegere pentru victimele de la Timişoara! În genunchi, toată lumea! Armata, să stea pe loc! Armata să stea pe loc!”, au fost primele cuvinte rostite de Lorin Fortuna, cel care i-a luat locul prim-secretarului Radu Bălan, la conducerea judeţului şi devenit personajul numărul unu în Timiş până pe 21 ianuarie 1990.

    În faţa a peste 100.000, se proclamă Timişoara drept primul oraş liber al României.

    “Balconul Operei este sediul Frontului Democrat Român, constituit în ilegalitate. Cât timp o revoluţie nu reuşeşte riscul e a celor care au declanşat-o. Dacă reuşeşte, bucuria e a celorlalţi. Noi am dus o bătălie aprigă să impunem că Revoluţia a debutat la Timişoara”, avea să spun regretatul Lorin Fortuna, primul om care a vorbit de pe balconul operei pe 20 dececembrie 1989. Acesta a decedat anul acesta, la sfârşitul lunii noiembrie. “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!”

    Timişoara era singură! Radio Europa Liberă anunţa evenimenele de la Timişoara, presa occidentală a relatat despre ceea ce se întâmplă în România. Timişorenii aşteptau să se ridice şi restul ţării. “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!” era una din lozincile preferate ale manifestanţilor.

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.