Simpozion al Revoluției „Lorin Fortuna” FOTO-VIDEO

107

Cu fix 32 de ani în urmă, la 20 decembrie, la Timișoara se întâmplau fapte greu de închipuit chiar și cu o lună în urmă. După cinci zile de confruntare, când surdă când chiar pe față, cu răniți și mai ales cu cetățeni căzuți sub gloanțele forțelor de opresiune, se întrevedea o rază de speranță. Regimul adus în bagajele aliatului de conjunctură de la est s-a impus și a fost impus cu armele dar tot armele aveau să-i aducă sfârșitul.

Conducătorii bolșevizați ce s-au autoinvitat la conducerea țării aveau convingerea că vor fi veșnici. Dictatorul gângav nu era dispus să cedeze puterea nici în cadrul partidului său darămite să cedeze în fața unui regim pluripartinic. După 24 de ani încă se mai crapona de putere. Semnalul avea să vină de la Timișoara. Aici lumea a spus „Gata, ajunge!”. Dând dovadă de o solidaritate deosebită, clasa muncitoare din majoritatea marilor intreprinderi din oraș au arătat că nu sunt marionetele regimului. A izbucnit, aproape spontan, o grevă generală cu ieșirea masivă a grupurilor de manifestanți ce mărșăluiau spre centru înspre piața Operei.

La Timișoara sistemul comunist avea să mai trăiască doar până la ameaza zilei. Odată cu anunțul că armata (partea conștientă a militarilor) trece de partea poporului, orașul devine liber într-o țară încă paralizată de frică. Acest moment și toate cele legate de acea zi astrală în istoria noastră au fost marcate azi de dimineață la Palatul Administrativ al județului. Aici a avut loc o ședință festivă dedicată eroilor din decembrie. Autoritățile județene și locale au avut ca invitați membrii asociațiilor de revoluționari. Întâlnirea a avut caracterul unui simpozion cu tema revoluției ce a primit numele celui dispărut dintre noi dar rămas în inimile celor ce l-au cunoscut, Lorin Fortuna.

Au fost depănate amintiri din acele zile. Acestea sunt foarte bine venite deoarece memoria uneori este perisabilă. Celor ce nu au participat direct deja li se pune un văl de ceață ce se îngroașă în fiecare an. Revoluționarii din sală au primit cu acest prilej placheta omagială „Lorin Fortuna”. Tot azi pe clădirea proaspăt renovată a Palatului cultural a fost dezvelită placa comemorativă ce spune lumii că acolo a fost un punct de cotitură al istoriei. Este un semn de aducere aminte, celor ce nu au trăit acele zile, că orice regim opresiv va cădea. Orice este împotriva majorității nu poate dăinui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.