5.1 C
Timișoara
sâmbătă 27 aprilie 2024

Sucul care poate preveni cancerul

Sucul de merișoare este bogat în antioxidanți, vitamina C și acid salicilic, având beneficii deosebit de importante pentru sănătate. Sucul de merișoare conține substanțe nutritive care asigură organismului energie, proteine și carbohidrați. Fitonutrienții sunt compuși naturali prezenți în merișoare care au capacitatea de a preveni diverse probleme de sănătate. Un pahar de suc conține doar 45 de calorii, astfel încât poate fi consumat și de persoanele aflate la dietă.

În sucul de merișoare se regăsesc multe minerale, cum ar fi calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu, potasiu și zinc. Acesta mai conține și vitamine din grupa B precum tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, vitamina E (alfa-tocoferol) și vitamina K.

Printre beneficiile pentru sănătate ale sucului de merișoare se numără tratarea infecțiilor urinare, a afecțiunilor respiratorii, a bolilor cardiovasculare, a pietrelor la rinichi și chiar a cancerului. În plus, acesta contribuie la întărirea oaselor și a dinților și previne formarea plăcii bacteriene, protejând gingiile.

Află mai jos câte beneficii îți poate aduce un pahar de suc de merișoare consumat zilnic:

Combate infecțiile tractului urinar

Infecțiile tractului urinar sunt cauzate de apariția unui dezechilibru între bacteriile benefice și cele nocive de la nivelul sistemului urinar. Aceste infecții pot apărea la nivelul vezicii urinare, la nivelul rinichilor sau al prostatei. Conform studiilor, sucul de merișoare conține proantocianine care împiedică bacteriile să se atașeze de pereții vezicii urinare. Aceste substanțe previn multiplicarea bacteriilor și contribuie la eliminarea lor o dată cu urina. Consumul regulat de suc de merișoare poate ajuta la prevenirea infecțiilor tractului urinar la femei.

Protejează sistemul cardiovascular

Sucul de merișoare poate ajuta la reducerea afecțiunilor cardiace și la susținerea sănătății cardiovasculare. Flavonoizii prezenți în sucul de merișoare au proprietăți cardiovasculare și pot reduce riscul de ateroscleroză. Ateroscleroza se manifestă prin îngustarea arterelor ca urmare a depozitelor de grăsimi, calciu și colesterol din sânge. Acestea împiedică fluxul sangvin să ajungă în anumite părți ale corpului în cantitate suficientă pentru a alimenta celulele cu oxigen. Drept urmare, ateroscleroza, în lipsa unui tratament adecvat, poate conduce la infarct sau la atac vascular. Sucul de merișoare poate reduce cantitatea de colesterol nociv din sânge și stimula fluxul sangvin.

Previne apariția cariilor

Conform unor studii recente, sucul de merișoare poate preveni formarea cariilor. O substanță chimică numită proantocianidină împiedică fixarea bacteriilor nocive pe suprafața dinților. În plus, substanța respectivă reduce producția de acizi, protejând formarea plăcii dentare. O bună igienă orală și un consum regulat de suc de merișoare pot contribui semnificativ la reducerea riscului de apariție a cariilor dentare.

Rol antitumoral

Antocianinele care dau merișoarele intensa culoare roșie au de asemenea rolul de a inhiba dezvoltarea celulelor tumorale. Conform studiilor, dietele bogate în flavonoizi, cum ar fi antocianinele, joacă un rol fundamental în reducerea riscului de cancer. Sucul de merișoare conține puternice substanțe anticancerigene, eficiente în special în lupta împotriva cancerului de colon și de prostată. Consumul de suc de merișor ar putea de asemenea încetini dezvoltarea tumorilor. Substanțele chimice prezente în acesta pot preveni totodată înmulțirea celulelor cancerigene de la nivelul sânilor.

Efect antiaging

Cantitățile foarte ridicate de fitonutrienți și de substanțe antioxidante din sucul de merișoare joacă un rol vital în protecția împotriva problemelor datorate vârstei, cum ar fi declinul cognitiv și reducerea memoriei. Merișoarele protejează celulele de atacul radicalilor liberi care conduc la îmbătrânirea organismului și degradarea celulelor.

 

Sursa: libertateapentrufemei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ziua internațională a securității și sănătății în muncă

ITM TIMIȘ organizează luni, 29 aprilie 2024, de la ora 11, la sediul instituției din loc. Giroc, str. Calea Timișoarei nr....

Mai multe spitale din Timișoara se pregătesc să ,,tragă obloanele”. Ce se va întâmpla cu miile de pacienți dacă fondurile cerute nu vor veni...

Situația financiară a marilor spitale rămâne una critică, în ciuda semnalelor trase în mod repetat de conducerile unităților sanitare. Marile spitale din Timișoara se confruntă,...

Citește și :