Ziua Francofoniei sărbătorită cu spirit tineresc la liceul Calderon

404

La noi în oraș există în bunul spirit de conviețuire a tuturor etniilor o școală mai aparte. La liceul Jean Louis Calderon se învață printre altele și două limbi europene chiar la nivel intensiv la unele clase. Este vorba de Limba franceză și de spaniolă. Deci, este mai mult decât firesc ca mai ales aici, în școală, să se fi sărbătorit în mod festiv Ziua Mondială a Francofoniei. În fiecare an, la 20 martie, în peste 80 de ţări se marchează această frumoasă limbă ce este mult mai mult decât un instrument de comunicare.

Elevii și dascălii lor au hotărât să pregătească un eveniment care să rămână ca unul deosebit în amintirile lor. De la cele mai mici clase, până la cei ce sunt deja la liceu, s-au adunat în sala festivă să-și întâmpine oaspeții.

Aceștia au fost un grup de elevi muzicieni de la liceul din Lugoj însoțiți de profesorul Constantin Stan Tufan. De asemenea, la eveniment a sosit și o echipă din conducerea Institutului Cultural Francez din Timișoara în frunte cu directorul Cyrille Fierobe, directorul delegat al Institutului.

În cuvintele de deschidere, oaspeții au apreciat eforturile dascălilor școlii de a pregăti elevii și în limba franceză, limba fiind o punte excelentă de intercomunicare și de schimburi culturale între țările noastre. Institutul a promis continuarea și mai accentuată a colaborării pe toate planurile, la dânșii găsind oricine ceva interesant.

Elevii liceului au pregătit și au expus în limba franceză referate despre divese personalități de prestigiu de origine românească care și-au legat într-un fel sau altul cariera artistică sau științifică de Franța sau de cultura franceză. Copiii au fost extraordinar de implicați în ce au avut de făcut. Nu au citi doar un simplu text cu date, ci chiar au încercat realizarea unor materiale interesante cu ajutorul proiecțiilor de imagini, însoțite de o ilustrare sonoră pe fond muzical.

Au fost amintite cele mai timpurii contacte cu Franța, ce au fost realizate odată cu primul val mai mare de tineri dornici de deschidere europeană, și de schimbare de mentalități ce au plecat la studii la începutul secolului al XIX-lea. Din aceștia avea să se ridice grupul ce avea să fie cunoscut ca pașoptiști, ce au încercat o primă mare aliniere a țărilor române la modernitatea apuseană.

Referate separate au fost prezentate rând pe rând  despre diverse personalități cum ar fi: Vladimir Cosma și muzica sa minunată, Avangarda literară pe care a ilustrat-o strălucit Tristan Tzara și curentul pe care l-a lansat în literatură. O altă lucrare a fost citită de elevi despre cel ce avea să răstoarne cutumele de până atunci în arta sculpturii marele Conastantin Brâncuși, de asemenea un demn reprezentant al ambelor țări.

Micii artiști veniți de la Lugoj au punctat atmosfera cu piese muzicale instrumentale în care au abordat cu aplomb cam orice gen de la lucrări de pian și vioară de Piotr Ilici Ceaikovski până la Hora Stacatto a lui Grigoraș Dinicu.

Unii din micii vorbitori au avut un evident trac, alții mai îndrăzneți s-au descurcat cu mare fluență în limba franceză pe care o studiază la diverse nivele.

Așa cum a subliniat profesorul Iancu Radu Burcea din direcțiunea școlii, de fapt este extrem de important, în ciuda unor eventuale poticneli inerente, ca acești elevi să aibă execițiul vorbirii și expunerii unor texte într-o limbă străină în fața unui public interesat. Vorbitul în public le va dezinhiba comportamentul. Vor învăța să se exprime coerent și elegant în societate în mai multe limbi. Nu va trebui să aibă temeri că nu vor fi înțeleși de colegi din alte țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.