Ziua Europeană fără Persoane Decedate în Accidente Rutiere

29
Ziua de 26 septembrie este Ziua Europeană Fără Persoane Decedate în Accidente Rutiere. Proiectul Edward (European Day Without A Road Death) se desfășoară la nivel european, inclusiv în țara noastră, prin Poliția Română. Inițiativa a luat naștere având în vedere că media la nivelul UE este de 70 de morți/zi.
Scopul acestui proiect presupune adoptarea de către toate categoriile de participanţi la traficul rutier a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice. Astfel, polițiștii rutieri din Caraș-Severin acţionează pe toate drumurile din județ pentru reducerea riscului rutier şi prevenirea accidentelor de circulație. Aceștia au în vedere combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, precum: traversarea neregulamentară, neacordarea priorității de trecere pietonilor, viteza neregulamentară, diverse abateri ale bicicliștilor.
Polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraș-Severin vor continua și în perioada următoare acţiunile de informare, prevenire şi sancţionare a abaterilor rutiere, obiectivul fiind reducerea riscului rutier şi conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier, asupra respectării normelor rutiere atunci când se deplasează pe drumurile publice.
Poliţiştii le recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, să evite depăşirile riscante, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule, mai ales atunci când carosabilul este umed.
Înainte de a pleca la drum, verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a frânei de serviciu, a celei de mână, a instalaţiilor de iluminare-semnalizare! Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante şi trusa medicală de prim-ajutor! Discuţiile intense în timpul conducerii autovehiculului, vorbitul la telefonul mobil, vă pot distrage atenţia în momente vitale. Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau vehicule! Oboseala la volan vă poate fi fatală! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri. Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie. Ataşaţi-vă centura de siguranţă înainte de plecarea la drum, vă poate salva viaţa în caz de accident.

LĂSAȚI UN MESAJ