14.1 C
Timișoara
joi 2 mai 2024

Ziua Culturii Naționale la Academia Română dedicată prieteniei dintre Eminescu și Slavici | FOTO-VIDEO

Ca în fiecare iarnă, la mijloc de ianuarie, se marchează o zi ce ar trebui să aibă o însemnătate mult mai mare decât i se acordă îndeobște. Ziua Culturii Naționale, nu întâmplător a fost aleasă să se suprapună cu data nașterii lui Mihai Eminescu. Nici nu se putea un mai potrivit personaj să întruchipeze cultura acestui neam cu toate ale sale.

La sediul Academiei Române filiala Timișoara marți 16 ianuarie a avut loc o extrem de interesantă manifestarea științifică dedicată Zilei Culturii Naționale.

Tema sub care s-au circumscris toate luările de cuvânt a fost incitantă pentru asistență: „Spațialitate și temporalitate în epoca marilor clasici”. Doi scriitori, doi prieteni, doi deschizători de drum în doemniile lor au fost comemorați (și omagiați deopotrivă) împreună, Mihai Eminescu și Ioan Slavici. Despre ei se arată, pe bună dreptate, că sunt două destine paralele unite printr-un singur crez: literatura.

Aula filialei din Timișoara a Academiei Române s-a dovedit de această dată a fi neîncăpătoare. Nu este doar o expresie golită de sens. Chiar a fost public ce a stat în picioare sau pe hol ori pe scaunele suplimentare aduse să ocupe culoarele.

Profesorul Ioan David a deschis evenimentul festiv și și-a asumat rolul de moderator al discuțiilor.

La organizarea strălucitului eveniment și-au adus contribuția, alături de Academiei Române filiala Timișoara, secția de filozofie, teologie, psihologie și pedagogie a Academiei Române, Biblioteca Academiei Române – filiala Timișoara, Institutul de studii banatice „Titu Maiorwescu”, Universitatea Politehnica și Mitropolia Banatului.

Au mai colaborat: Comitetul Român de Istoria și Filozofia Științei și Tehnicii – filiala Timișoara și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala „Valeriu Braniște” Timiș.
Cuvântul de întâmpinare al oaspeților și de punere în temă cu întâlnirea zilei a aparținut academicianului Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române.
A urmat la cuvânt academicianul Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române venit în mod speial la Timișoara. A și folosit călătoria sa ca exemplificare a unui concept filozofic incitent care susține că timpul nu există decât în mentalul oamenilor. Dar ca măsură fizică ar putea să nu existe. Teorie aste atât de controversată încât însuți dânsul a explicat că ar putea fi considerat total deplast dacă ar ridica problema acestui concept în fața unor persoane neinițiate în fizică și în filozofie. Expozeul dânsului a ridicat problema „Spațiu și timp; categorii ale metafizicii și concepte culturale”.

Urmând la cuvânt Înalt Prea Sfinția Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatul a preluat ideea și a demontat-o parțial punând întrebări ce ar fi putut fi o încuietoare pentru Mircea Dumitru. Înaltul prelat a continuat expozeu său cu apropieri de opera celor doi iluștri înaintași literari. La finalul cuvântului său mitropolitul ne-a asigurat că Biserica Ortodoxă va păstra vie limba română indiferent de schimbările ce vor să vină peste secole.

Opera profesorului Alexandru Ruja ce face o extrem de serioasă „Istorie a literaturii române contemporane din vest” a fost prezentată de asemenea cu cele mai calde cuvinte insistându-se pe faptul că este esența a jumătate de veac de cercetări ale scrisului din această parte e țară.

A mai luat cuvântul și conferențiarul dr Lucian-Vasile Szabo insistând pe deschiderea spre modernitate în proza lui Ioan SLavici.

Unul din puncte de maximă interes a fost și derularea filmului documentar:
„Legenda unei prietenii: Eminescu – Slavici” producție TVR Timișoara în regia cineastului Vasile Bogdan.

Deși au trecut 174, respectiv 175 de ani de la nașterea elor doi prieteni în spirit, timpul nu le-a estompat deloc opera fiind mai actuali ca oricând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO | Suma uriașă la care se ridică prețul unei mașini istorice. Cum arată vehiculul din trecut?

Câțiva timișorenii curioși și nostalgici s-au strâns la o șuetă în jurul unei mașini portocalii. Automobilul Dacia 1300 sclipea în soarele puternic. Deși este un...

Cum alegi lustra led potrivită pentru orice încăpere a casei?

Ai întotdeauna impresia că lumina din casa ta nu este suficient de bună sau plăcută? Poate că te-ai întrebat ce poți face pentru a...

Citește și :