24.1 C
Timișoara
marți 28 mai 2024

A murit unul dintre cei mai importanți scriitori americani din ultimele decenii

Romancierul Paul Auster a murit la 77 de ani. Scriitorul american avea cancer pulmonar, după cum au confirmat apropiații săi. În luna martie 2023 el a fost diagnosticat cu această boală.

Paul Auster este cunoscut pentru romanele sale. Trilogia New York-ului, publicată în 1987, este una dintre cele mai cunoscute și apreciate serii. A fost apreciată atât de cititori, cât și de cronicile din acea perioadă. Seria a avut un succes fiindcă acesta a combinat stiluri literare ficțiunea postmodernă, romanul polițist și stilul noir. În cărțile sale el a descris un New York rupt din filmele noir cu detectivi, care ajung să treacă prin situații enigmatice.

„Ficțiunea sa postmodernistă extrem de stilizată și ciudat de ghicitoare, în care naratorii sunt rareori altfel decât nesiguri, iar fundamentul intrigii este în continuă schimbare”, este de părere scriitoarea Joyce Carol Oates.

Paul Auster s-a născut în statul New Jersey. La vârsta de 8 ani a ratat un autograf de la idolul său, jucătorul de baseball Willie Mays. Nici el, nici părinții lui nu aveau un creion. De atunci, micul Paul a început să poarte în buzunar un creion. „Dacă ai un creion în buzunar, sunt șanse mari ca într-o zi să te simți tentat să începi să îl folosești”, scrie autorul într-un eseu personal publicat în 1995.

Când avea 14 ani, tânărul Paul a fost martor la moartea unui băiat care a căzut răpus de fulger, un eveniment care i-a schimbat cursul vieții și la care s-a gândit ulterior destul de des.

La începutul anilor ’70, Paul Auster s-a mutat la Paris, acolo unde s-a consacrat ca traducător. Câțiva ani a locuit în Capitala Franței alături de iubita sa, scriitoarea Lydia Davis. Ulterior, cei doi s-au mutat în America, acolo unde s-au căsătorit. La trei ani după căsătorie au avut și un copil, însă cei doi soți au divorțat.

La începutul anilor ’80, el s-a recăsătorit ulterior cu scriitoarea Siri Husvedt. Cei doi au făcut o fiică care ani mai târziu a devenit artistă și cântăreață.

Timp de 20 de ani, din ’80 și până în anii 2000, Paul Auster a publicat cu regularitate. Câteva din romanele sale au fost traduse și în limba română: Noaptea oracolului, Palatul lunii, Cartea iluziilor sau Băiatul sclipitor.

Sursă: https://www.hotnews.ro

Photo source: The Observer

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Alegerile locale, un coșmar pentru doi șoferi din Timiș

Două mașini s-au ciocnit în urma unui accident rutier neobișnuit. O ună de vot a căzut pe șosea din spatele unei dube. Acccidentul a...

Advertorial electoral | Achiziții suspecte la Primăria Fârdea, penal la penal trage?

O vorbă din bătrâni spune că „corb la corb nu-și scoate ochii” iar noi am putea completa cu penal la penal trage! Adică primărița...

Citește și :