15.1 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Vlădica Ioan Selejan este cel mai nou Doctor Honoris Causa timișorean | FOTO-VIDEO

În zi de mare praznic când fiecare creștin, de orice vârstă ar fi el, se gândește la sfântul celor mici de ani și al celor năpăstuiți, la Timișoara s-a întâmplat un eveniment de însemnătate pentru obșta academică a urbei.

Asemenea sfântului Nicolae din antichitate un alt înalt ierarh al bisericii din zilele noastre face fapte de natură să aline necazurile celor fără de adăpost sau loviți de soartă. Înalt Prea Sfânția Sa Ioan arhiepiscopul Timișoarei și mitropolit al Banatului asemenea lui lui Nicolae din Myra este cunoscut pentru implicarea sa socială în diverse proiecte ce aduc un cât de mic ajutor celor ce nu au. A dotat spitale cu aparatură, a ajutat la construirea unor case pentru ce ce stăteau sub cerul liber. Dar nu numai pentru aceste fapte ci pentru multe altele ce țin de chemarea celor sfinte dar și pentru erudita sa știință, vlădica acestui colț de țară a primit azi din partea senatului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara înalta distincție de Doctor Honoris Causa al instituției.

Adunarea festivă ce a avut loc în Aula Magna a fost deschisă de profesorul Alin Cosmin Popescu, rectorul Universității după intonarea Imnului de stat. Dânsul a preciat că este o zi unică în istoria „școlii” Agricole. Rareori au fost omagiați oameni atât de apropiați de spiritul academic ce au făcut multe fără să li se ceară nimic.

„Această zi este irepetabilă. O zi care va rămâne ca una dintre cele mai importante din istoria instituției și se alătură și marelui eveniment, atunci când majestatea sa regele Mihai I a semnat actul de naștere a acestei prestigioase instituții de învățământ superior agricol în urmă cu 76 de ani, în 1945. Alături de studenți am deschis ușile și au intrat pe poarta universității oameni de frunte ai țării, oameni care au făcut cinste locului unde au muncit și astfel au venit alături de USAMVB Timișoara.

Ziua de 6 decembrie 2021 este o dată extrem de importantă, fiindcă astfel comunitatea noastră universitară crește prin prezența unui om excepțional cum este ÎPSS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului”.

Fiind ocupat cu treburile de la Guvern, ministrul Educației, Sorin Mihai Câmpeanu, nu a putut veni personal la Timișoara dar a folosit mijloacele moderne de comunicație pentru a dori IPS Ioan un bun venit în comunitatea academică, în direct.

Rectorul Popescu a mai făcut o mărturisire de suflet. La începutul mandatului său a cerut sfaturi de la mitropolit pentru a ști cum să înceapă dificila misie în care a intrat. Avea mari îndoieli că va putea rezolva cu bine problema spinoasă a patrimoniului universității. După ce a primit înalta binecuvântare atât ca simplu credincios dar și ca instituție în scurt timp toate problemele s-au rezolvat ca de la sine. Cele 1400 de ha de teren au intrat înapoi în proprietatea unității de învățământ.

Academicianul Ioan Păun Otiman a avut onoranta îndatorire de a citi o frumoasă Laudatio ce scotea în evidență personalitatea complexă a Omului Ioan Selejan. Fie că a fost simplu școlar, fie militar în termen ce mergea în uniformă la slujbele bisericești ori inginer constructor ce s-a înhămat la renovare multor biserici și mănăstiri. Doar mai apoi a devenit monah. Dar a rămas același om ce pune înainte de toate datoria față de semeni.
Un film documentar despre cariera Înalt Prea Sfințitului a trecut în revistă mai multe etape din viața dânsului. Poate cel mai emoționant episod este cel ce s-a desfășurat în pustia Hozevei din Țara Sfântă unde a participat la deshumarea rămășițelor pământene ale Sfântului Ioan Iacob cel plecat de pe plaiurile Neamțului și ajuns egumen la Schitul românesc cu hramul „Sfântul Ioan Botezatorul“ de la apa Iordanului. Părintele Ioan a avut bucuria de a găsi nestricat trupul celui ce avea să fie numit sfântulul Hozevit.

Pentru cine nu știe este de pomenit că mitropolitul Banatului a fost unul din cei ce a reușit să aducă la masa discuțiilor și să pună bazele „Păcii de la Cozia” care a liniștit treburile în fragila democrație românească ce nu a fost departe de a se prăbuși într-un adevărat război civil fratricid în timp uneia din mineriade.

În luna decembrie 2014, IPS Ioan a fost ales de către Sfântul Sinod în slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.

La 28 decembrie 2014 a fost întronizat ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, în catedrala mitropolitană din Timişoara, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și mai majoritatea membrilor Sfântului Sinod.

Se împlinesc în aceste zile șapte ani de slujire în această funcție dar și 70 de ani de trăire.
Mitropolitul vădit emoționat a luat cuvântul la încheiere și a dus un excepțional omagiu celui ce muncește pământul. Țăranul român este baza culturii autentice naționale. Neamul acesta nu poate dăinui fără cultură și fără țărani autentici cred vlădica Ioan.

„Acest titlu mă obligă să fiu în continuare și mai aproape de școala românească, indiferent de ce categorie e, grădiniță, unitate primară, liceu sau universitate. După cum știți m-am implicat și mă voi implica în continuare să ajut școala.
Mulțumesc Senatului USAMVB Regele Mihai I al României și domnului rector profosor universitar doctor Cosmin Popescu pentru încrederea acordată. Voi fi alături de această minunată universitate să o ajut cu tot ceea ce pot să se dezvolte ca o instituție de știința a pâinii.
Aici la această universitate studenții învață să facă pâinea noastră cea de toate zilele, pentru neamul nostru românesc. Îi îndemn să plămădească pâinea așa cum au făcut-o maicile noastre odinioară” sunt câteva din gândurile spuse de cel mai nou Doctor Honoris Causa timișorean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :