Vești neplăcute pentru milioane de români din Ianuarie! Cât vor plăti în plus la tarifele de electricitate.

986

Consumatorii casnici primesc vești proate. Deși de la 1 ianuarie s-a eliminat în totalitate tariful reglementat de ANRE pentru consumatorii casnici, aceștia nu și-au schimbat furmizorul, asumându-și foarte multe riscuri.

Potrivit adevarul.ro, mai puțin de 10% au încheiat contracte cu alt furnizor. Așadar, 90% din consumatorii casnici vor trebui să suporte consecințele. Aceștia vor achita facturile la un preţ care depinde în totalitate de cel la care furnizorii cumpără electricitate de pe bursa de energie OPCOM.

Altfel spus, în lunile în care furnizorii vor plăti preţuri mai mari de achiziţie a energiei de pe bursă (piaţa pentru ziua următoare – PZU a OPCOM), iar diferenţa dintre acest preţ şi cel de pe celelalte pieţe este mai mare de 10%, tariful va putea fi majorat astfel încât să acopere cheltuiala furnizorului. Adică, în lunile de iarnă, clienţii pot plăti preţuri mai mici pentru energia electrică, având în vedere că raportarea se face la trimetrul anterior, când preţurile de pe OPCOM sunt mai mici, dar vor plăti mai mult din primăvară, când raportarea se face la preţurile mai mari de pe OPCOM (justificate de consumul în creştere, aşa cum s-a întâmplat în iarna trecută).

 

sursa foto:  energy-center.ro

LĂSAȚI UN MESAJ