15.1 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

USR acuză Guvernul că a emis o ordonanţă de urgenţă care „inventează taxa pe soare”

Uniunea Salvaţi România solicită guvernanţilor stoparea publicării în Monitorul Oficial şi refacerea ordonanţei de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, acuzând faptul că Guvernul PSD-PNL a emis în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională o ordonanţă de urgenţă care „inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare”.

Ordonanța de Urgență a fost adoptată de Executiv în această săptămână, textul final nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial, însă din informațiile noastre, nu sunt modificări față de forma de proiect.
Potrivit unui comunicat al formațiunii USR, „taxa pe soare” vizează cetăţenii şi firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent şi îl consumă în propria gospodărie sau firmă.

„Cetăţenii şi firmele vor fi obligaţi de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la reţelele naţionale de energie, doar pentru a putea fi taxaţi pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei”, anunță comunicatul.

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, afirmă că măsura a fost luată de Guvern pentru a proteja „monopolul şi piaţa captivă a companiilor energetice”.
„România este un stat european care doreşte să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim şi o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD şi PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul şi piaţa captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu preţul sacrificării producţiei de energie în plină criză energetică”, explică Cristian Ghinea.

În fața unui asemenea act ce pare a fi foarte puțin gândit de guvernanți, USR cere oprirea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă, considerând că pune în pericol toate ţintele de investiţii în energie regenerabilă.

„Statul ar trebui să încurajeze cetăţenii şi firmele să devină prosumatori şi să elimine birocraţia în domeniu. Cumulând puterea mică a celor mulţi, vom putea asigura mai repede independenţa energetică a ţării şi vom creşte potenţialul de export de energie. În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalaţii cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiţie în energie din România din ultimii ani şi a fost făcută de mulţi cetăţeni şi companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare)”, se susține în comunicatul emis..
Asta se întâmplă în situația în care Ministerul Energiei nu este în stare să folosească banii europeni din două surse de finanţare importante: „500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice; 1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE”
mai cred cei din USR.

În aceste zile (marți) Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Textul final nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial dar nu sunt modificări față de forma de proiect.
În teorie, legislația nou-adoptată permite Guvernului sau Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), să perceapă anumite taxe prosumatorilor, fără însă ca acestea să fie discriminatorii și să fie „proporționale”, în trei situații. În două cazuri din cele trei, exprimările sunt destul de ambigue și practic lasă la îndemâna autorității interpretarea situației în care va impune sau nu o taxă.
În primul caz, prosumatorii pot fi taxați dacă fac obiectul unei scheme de sprijin din partea statului, dar taxele nu trebuie să-i descurajeze și nici să anuleze efectul schemei de sprijin.
În al doilea caz, se pot impune taxe dacă puterea instalată în centralele prosumatorilor ajunge să reprezinte cel puțin 8% din puterea instalată totală în sistemul energetic, dar taxarea nu se poate face mai devreme de finalul anului 2026. Iar taxa va putea fi impusă doar dacă un studiu ce va fi comandat de ANRE va arăta că prosumatorii fie afectează sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului energetic, fie au mai multe beneficii decât ar trebui, din ce se înțelege citind textul de lege.
În al treilea caz, cel mai explicit, se poate pune taxă oricărui prosumator cu o instalație cu o putere de  peste 30 kW.

„Acest act normativ a contribuit la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră într-un mod cât mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile de care ţara noastră dispune. În plus, pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru următorii ani până în 2030, se accelerează implementarea proiectelor de investiţii care sunt realizate prin finanţarea prevăzută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 6, respectiv componenta energie”
, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Prin acelaşi act normativ, a adăugat el, ordonanţa de urgenţă stabileşte scheme de sprijin pentru energia din surse regenerabile, stabilitatea sprijinului financiar, calcularea ponderii energiei din surse regenerabile, precum şi o procedură de notificare simplă pentru racordările la reţea ale instalaţiilor, alături de adoptarea pe scară largă a utilizării energiei din surse regenerabile în sectoare precum transporturi, prosumatori sau comunităţi de energie din surse regenerabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Grădinița PP 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare

Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3,...

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari, persoane juridice și instituții publice) din Zona 1 a...

Citește și :