5.1 C
Timișoara
marți 10 decembrie 2024

Unul dintre cei mai importanți inventatori ai omenirii a fost… român din Banat?

La 10 iulie 1856, în Smiljan, un sat aflat la granițele imperiului austro-ungar, aproape de țărmurile Mării Adriatice, s-a născut Nikola Tesla, unul dintre cei mai importanți oameni de știință și inventatori pe care i-a cunoscut omenirea.

Discovery Channel l-a nominalizat printre cei 100 de mari americani care au schimbat lumea.
tesla (1)Pe lista impresionantă de invenții și studii ale lui Nikola Tesla, se află curentul alternativ, radioul, becul fără filament sau lampa fluorescentă, principiile teoretice ale radarului, rețelele de curent alternativ cu una sau trei faze, generatorul și motorul cu mai multe faze, tehnologia de transmisie fără fir (wireless) și telecomanda, motorul de inducție, submarinul electric, studii asupra razelor X, câmpul de propulsie anti-electromagnetic sau propulsia spațială, undele gravitaționale, bobina Tesla, începuturile HAARP, generatorul de cutremure, raza morții, principiul de decolare a avioanelor dintr-un punct fix, conceptul vehiculelor electrice și multe, foarte multe altele.
Numele lui este sinonim, astăzi, cu unitatea de măsură a inducției magnetice din Sistemul Internațional (1 Tesla = 1T).

tesla (1)Certificatul de botez al lui Nikola Tesla se spune că atestă ca dată a nașterii 28 iunie 1856.
Tatăl lui a fost Milutin Tesla, preot ortodox sârb, iar mama a fost Gica (sau Duka) Mandici.
Unele surse spun că Nikola Tesla era etnic sârb, satul în care s-a născut este în Croația, dar într-o zonă locuită și în prezent de vlahi, valahi sau, cum le mai spun unii, istroromâni, datorită și peninsulei Istria, aflată în imediata apropriere, familia tatălui provenind din grăniceri antiotomani.

Printre singurii specialiști care au încercat să facă lumină asupra originii lui Nikola Tesla, a fost și prof. Dinu-Ștefan T. Moraru, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Acesta a declarat că marele savant român Henri Coandă i-a mărturisit într-o discuție înregistrată pe magnetofon: „Eu l-am cunoscut pe Teslea, când eram tânăr de tot, prin tatăl meu (generalul Constantin Coandă – n.n.), care a fost întotdeauna lângă mine. Nicolae Teslea, care este inventatorul curentului electric alternativ, era român din Banat (era aromân – n.n.); e bănățean, și felul lui de a gândi și de a vedea, m-a frapat enorm de mult. El era cu patru luni mai tânăr față de tatăl meu, dar nu pot sa spun că nu am fost influențat și de el, pentru că felul lui de a vorbi și de a prezenta lucrurile erau așa de extraordinare încât, deși eram copil, n-am uitat. Vezi, unul din românii foarte importanți, care a schimbat poate toată viața omenirii, e un bănățean!…”.
Întâlnirea lui Henri Coandă cu Nicolae Teslea s-a petrecut în 1893, când s-a întors acasă, la Smiljan, datorită decesului mamei sale.

tesla (4)Nikola Tesla a fost al patrulea fiu dintr-o familie cu cinci copii, având un frate mai mare, Dane, și trei surori (Milka, Angelina și Marica).
Nikola Tesla a fost cu mult peste vremurile lui, în final fiind etichetat drept savant nebun, mai ales după ce a plecat în America, în 1884, unde a devenit cetățean american la 30 iulie 1891, și a intrat în conflict declarat cu mai renumitul Thomas Alva Edison.
Nikola Tesla s-a stins din viață la 7 ianuarie 1943, la New York.(sursa: Wikipedia, istro-romanian.net, prof. Dinu-Ștefan T. Moraru și alte surse)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :