1.5 C
Timișoara
vineri 8 decembrie 2023

Universitatea de Vest din Timişoara găzduieşte prima întâlnire a tuturor celor 17 instituţii de învăţământ superior din România membre ale unor alianţe de universităţi europene: rețeaua „RO European Universities” | FOTO-VIDEO

Universitatea de Vest din Timişoara a găzduit în data de 9 octombrie 2023 reuniunea instituţiilor de învăţământ superior din România membre ale unor alianţe de universităţi europene, în prezenţa ministrei Educaţiei, doamna Ligia Deca, respectiv a reprezentanţilor Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, precum şi ai tuturor instituţiilor centrale relevante din învăţământul superior românesc (Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale- Erasmus, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltarii si Inovarii, Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor). La eveniment a fost prezentă şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Printr-un demers ambițios ce urmărește creșterea atractivității și competitivității spațiului european al învățământului superior, Comisia Europeană susţine 50 de astfel de alianţe. În cadrul acestora, activează cele 17 universităţi din România: Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea din Petroşani, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iaşi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Transilvania din Braşov.

Ideea lansată în urmă cu trei ani de către rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, de a crea o reţea de instituţii de învăţământ superior din România membre ale alianţelor de universităţi europene, „RO European Universities”, este una vizionară şi unică în Europa din punctul de vedere al constituirii şi al modului de lucru. Timp de aproape trei ani, reţeua a funcţionat cu grupuri de lucru dedicate temelor comune care ne-au preocupat, cu experţi desemnaţi de fiecare universitate membră, precum şi cu experţi din partea instituţiilor centrale naţionale relevante pentru învăţământul superior.

Reţeaua are două obiective principale: de a colabora pentru a identifica soluţii la provocările comune la care răspund universităţile din România ce iau parte la iniţiativa „Universităţi Europene” şi de a contribui la dezvoltarea sistemului naţional de învăţământ superior dezvoltând oportunităţile oferite participanților la această iniţiativă.
Membrii „RO European Universities” își asumă, deci, scopul de a colabora şi de a contribui. Însăşi esenţa alianţelor de universităţi europene o reprezintă colaborarea internaţională dusă la un nivel nemaiîntâlnit până în prezent. Unul în care, de exemplu, studenţii UVT pot merge cu cardul de student european UNITA, adică al alianţei din care facem parte, la Universitatea din Torino, Italia, şi pot utiliza biblioteca sau orice alte facilităţi educaţionale de acolo, ori se pot înscrie la un program de studii cu diplomă comună europeană oferită de UVT şi Universitatea din Zaragoza din Spania, în domenii ale viitorului precum Economia Circulară sau Energiile Regenerabile.

Însă, relevanţa colaborării în cadrul “RO European Universities” este cu atât mai mare acum. De ce? La acest moment, 59% dintre studenţii şi studentele din ţara noastră sunt afiliaţi la o astfel de alianţă, pentru că studiază la o universitate românească membră. Acest lucru le deschide o lume de oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională, privind parcursul universitar şi oportunităţile de carieră. De altfel, am iniţiat această reţea împreună cu ANOSR ca partener principal şi ne bucură implicarea lor. Procentul amintit este semnificativ şi fiindcă ne responsabilizează nu doar în raport cu comunităţile noastre, ale fiecărei universităţi aflate azi la Timişoara, ci în raport cu întregul sistem de învăţământ superior din România. Practic, observăm că aproape 40% din universităţile publice din România sunt implicate în creionarea viitorului educaţiei din Europa. Faptul că putem contribui la schimbările sistemice necesare nu doar în Europa, ci şi în ţară, subliniază rolul nostru de actori-cheie în transformarea spațiului educației. Prezenţa la Timişoara nu doar a tuturor universităţilor ce iau parte la aceste alianţe, ci şi a tuturor actorilor interesaţi din domeniul învăţământului superior din România ne arată că nu am greşit când am gândit că o astfel de reţea poate adăuga valoare întregului sistem de educaţie.

„În fond, după cum s-a dovedit deja, „RO European Universities” este o reţea de universităţi care îşi doresc să îşi îndeplinească rolul cu care au fost mandatate de Comisia Europeană, anume acela de a creiona viitorul Educaţiei, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, pentru toţi, în mod colaborativ” – a subliniat rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea.


Evenimentul găzduit de UVT a reunit peste 40 de reprezentanţi ai instituţiilor participante şi a constat într-o masă rotundă pe tema oportunităţilor şi provocărilor iniţiativei „Universităţi Europene“ pentru sistemul de învăţământ din România şi trei workshopuri pe teme specifice. În cadrul acestuia, s-a discutat, între altele, despre adâncirea colaborării dintre cele 17 universităţi, dar şi între acestea şi ministerele sau instituţiile relevante pentru activităţile lor, trasându-se planul de lucru pentru anul universitar ce tocmai a început. De asemenea, s-au abordat temele importante care vizează inovarea în sistemul de învăţământ superior din România şi în raport cu care aceste universităţi deja lucrează şi vor continua să lucreze în anii următori cu susţinerea Comisiei Europene: finanţarea, politicile de cercetare, mobilitatea studenţilor şi a personalului, diploma europeană, microcertificările.

Alte subiecte :

„Capitala Culturală a fost un succes atât din prisma locală, cât și pe plan național și internațional“ opinează Dominic Fritz

Anul 2023 a reprezentat pentru Timișoara un an excepțional, care a depășit așteptările tuturor. „Capitala Culturală a fost un succes atât din prisma locală, cât...

Transport public gratuit în acest weekend

Ca urmare a adresei cu nr. 5397/05.12.2023, transmise de către A.D.I. - Societatea Metropolitană de Transport Timișoara, în vederea sprijinirii evenimentelor...

Citește și :