18 C
Timișoara
luni 20 mai 2024

O nouă premieră timișeană realizată de CCIAT: „Forumul Economic Internațional” | FOTO-VIDEO

Județul Timiș este de multă vreme un motor al dezvoltării economice al regiunii, dar și al întregii țări, de o bună bucată de vreme. Această dezvoltare se datorează atât investițiilor externe serioase ce au realizat noi facilități de producție cât și prin schimburile comerciale bilaterale cu parteneri din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Faptul îndeobște cunoscut a căpătat de azi, 9 mai,  și o confirmare internațională la cel mai înalt nivel.

Conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură lucrează de mult timp la o reuniune multilaterală cu parteneri din mai multe țări. Dificila sarcină asumată s-a materializat în acest moment printr-un „Forum Economic Internațional” ce reunește la Timișoara reprezentanți de cel mai înalt rang (ambasadori sau președinți de camere naționale de comerț și industrie) din șapte țări. Acum economia timișeană a devenit un adevărat factor de coeziune sau chiar o punte de legătură dintre țări central și nord-europene ca Germania, Polonia și Italia și cele din spațiul balcanic în sens mai larg ca: Serbia, Federația Bosnia și Herțegovina și Turcia. La acestea se adaugă pe listă și România.

Evenimentul, în premieră națională, organizat de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT are loc timp de două zile și va pune față în față oameni de afaceri din cele șapte state europene.

După cum explică președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, astfel de evenimente, la un asemenea nivel, nu au mai avut loc cu întâlnirea fizică a reprezentanților atâtor țări nici măcar în vreo altă parte a Europei. Evenimente similare au mai fost realizate doar în cadrul mai inpersonal al internetului și al ecranelor video. În atari condiții se poate vorbi fără urmă de îndoială de o nouă premieră a Timișoarei.

Forumul se desfășoară sub mottoul „Să conectăm Europa prin afaceri sustenabile”. Întâlnirile  directe creează un spațiu de networking ale cărui obiective urmăresc stimularea și valorificarea inițiativelor de afaceri intraeuropene, într-un context de creștere economică și deschidere către investiții și proiecte viabile transfrontaliere. Puși la aceeași masă, oamenii de afaceri pot astfel să aibă posibilitatea de a-și diversifica portofoliul de parteneri și de a-și extinde activitatea pe noi piețe pe care până acum nu au putut să le testeze.

În afara descuțiilor teoretice cu actele pe masă există și standuri cu produse oferite spre studiu și eventuală contractare. Produsele și serviciile sunt vizibile la EXPO FORUM

„Ne dorim ca participanții din toate țările să se întâlnească, să-și găsească partenerul, și să conectăm Europa prin afaceri sustenabile. Acesta este de fapt mottoul acestui forum. Avem delegații oficiale pe care le-am invitat încă de la începutul anului. Ne mândrim că au venit ambasadorii Serbia și Turcia.

De asemenea, sunt toate camerele de comerț, româno-germană, româno-poloneză, Consiliul pentru Economie, Direcția Externă a Turciei și Asociația oamenilor turci în România este alături de noi. Camera de comerț poloneză este alături, precum și Camera economică a Federației Bosnia-Herțegovina și Camera Națională a Serbiei. Vom demonstra încă o dată că internaționalizarea înseamnă o plusvaloare și înseamnă un factor cheie a succesului în afaceri. Acesta este scopul întâlnirii de astăzi. Avem aproximativ 180 de firme din România, peste 96 de firme din străinătate și 50 de oficiali. Nu se vor întâlni doar firmele străine cu firmele românești. Se vor întâlni și firmele străine între ele, italienii cu sârbii, sârbii cu turcii și așa mai departe”, și-a expus părerea Florica Chiriță, președintele CCIAT.

După deschiderea oficială cu discursurile de cel mai înalt nivel al conducătorilor delegațiilor a mai avut loc și o masă rotundă, iar cei prezenți au discutat despre provocările pe care ni le-au adus pandemia și războiul. Din fericire Timișul și partea de vest a țării au avut prea puțin de suferit din cauza acestor două evenimente neplăcute ivite în ultimii anii. Schimburile economice nu au scăzut deloc în perioada anterioară.

Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Turciei în România, și-a exprimat bucuria de a se afla la Timișoara, pe care o vede ca un oraș plin de atracții. Excelența Sa a făcut deliciul jurnaliștilor glumind și vorbind foarte fluent în limba română mai mult de jumătate din discursul său. În premieră a dezvăluit un plan pe termen mai lung. Dacă totul merge bine de anul viitor cea mai importantă companie aeriană turcească va opera și de pe Aeroportul Internațional Timișoara, cel mai probabil spre Istanbul.

Mirsad Jašarspahić, președintele Camerei de Comerț din Bosnia-Herțegovina, s-a arătat interesat, de lanțul global de aprovizionare, în special pentru exportul către Uniunea Europeană.  „Toate companiile din regiunea Balcanilor de Vest se află într-o singură regiune economică. Este foarte important să lucrăm împreună pentru a recunoaște șansa reciprocă pentru viitor”, a declarat Mirsad Jašarspahić, președintele Camerei de Comerț din Bosnia-Herțegovina.

Roberto Musneci, președintele Camerei de Comerț Italiene, un vechi prieten al orașului nostru a accentuat faptul că de aici din Timișoara au început investitorii italieni aventură economică românească. Bazânu-se pe cifre concrete a mai aăugat că peste 1.000 de companii italiene își desfășoară activitatea în țara noastră.

„Am venit cu companii poloneze din diferite domenii: agro- alimentară, farmaceutică, prelucrarea metalelor. Piața din România este deschisă pentru companiile poloneze. Polonia este pe locul patru în ceea ce privește importurile românești”, a apreciat directorul executiv al Camerei de Comerț și Industrie Bilaterală Româno-Poloneză, Adam Sobieszkoda.

„Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, la Timișoara. Acest forum internațional de afaceri este foarte important pentru companiile sârbe și, de asemenea, pentru relațiile bilaterale dintre Serbia și România. Mă bucur că avem din ce în ce mai multe companii sârbești interesate să lucreze în România. Astăzi vom avea peste 30 de reprezentanți ai companiilor sârbești care sunt prezente aici, la Timișoara. Schimbul nostru comercial în acest moment este în jur de 2,4 miliarde de euro, însă nu reprezintă nimic în comparație cu potențialul real și acesta este motivul pentru care ne aflăm aici, pentru a ajuta acest proces și sper că acesta va fi foarte reușit”, a accentuat Stefan Tomašević, ambasadorul Serbiei în România.

„Aș dori să felicit Camera de Comerț din Timișoara pentru că organizarea unui astfel de eveniment. Este foarte importantă pentru noi în acest moment, mai ales că politica economică a Serbiei este una foarte deschisă. Și, fiind unul dintre cei mai apropiați vecini și prieteni, cred că relația româno-sârbă, relațiile bilaterale sunt foarte importante, atât pentru afacerile românești, dar și pentru afacerile sârbești”, a spus în deschiere Mihailo Vesovic, director al Departamentului Analize Strategice, Servicii și Internaționalizare din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Serbiei.

Aproape orice domeniu al producției și al comerțului ce are legătură cu județul Timiș va fi luat în discuție, începând cu cele mai înalte tehnologii până la industria alimentară, agricultura ori domeniul bancar.

În afara discuțiilor cu reprezentanții companiilor românești, țările participante vor avea contacte directe pentru a lărgi paleta de posibile cooperări între două sau mai multe entități transnaționale.

Programul extrem de dens va continua și mâine cu discuții comerciale la care se va adăuga și un program turistic pentru a scoate în evidență și această posibilitate oferită de județul nostru.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Înfrângere la limită pentru Banat Girls în fața Gloriei Bistrița Banat

Banat Girls Comloșu Mare a fost învinsă cu 1-0 de Gloria Bistrița în ultimul meci jucat de formația timișeană pe teren propriu în play-out-ul...

Festivalul Ceau, Cinema! o celebrează pe regizoarea maghiară Judit Elek la Bucureşti şi Timişoara

Festivalul Ceau, Cinema! o celebrează pe regizoarea maghiară Judit Elek, printr-un focus de trei filme organizat de Asociaţia Pelicula Culturală în...

Citește și :