„Un pacient a beneficiat de sângele dumneavoastră” – Mesajul pe care l-ar putea primi orice român, pe telefon

87

Cei care donează sânge ar putea primi sms-uri de mulţumire şi de mobilizare; Proiectul de lege depus în Parlament își propune să crească numărul celor care „dau dovadă de spirit civic” și apelează la donarea de sânge. Mesajul va cuprinde și nevoia curentă de sânge, tipul şi cantitatea necesară în cazuri de urgenţă din centrul de recoltare.

Propunerea legislativă este semnată de parlamentari UDMR, PSD, PNL şi USR.

Potrivit proiectului de lege, donatorii de sânge ar urma să primească şi un mesaj de solicitare în situaţii de urgenţă sau la demararea unor campanii de donare de sânge.

“Donatorii de sânge primesc, la fiecare donare, un mesaj de multumire cu următorul text:<<Vă mulţumim că aţi donat sânge în data de… fiecare picătură contează>>. În momentul în care s-a utilizat sângele recoltat, donatorii de sânge primesc un mesaj cu următorul text: <<Vă mulţumim! Un pacient a beneficiat de sângele Dumneavoastră. Vă invităm să rămâneţi donator constant de sânge!>>”, se precizează în inițiativă.

“Mesajul poate cuprinde nevoia curentă de sânge, tipul şi cantitatea necesară în cazuri de urgenţă”.

Donatorii de sânge ar urma să primească şi un mesaj de solicitare în situaţii de urgenţă sau la demararea unor campanii de donare de sânge.”Mesajul poate cuprinde nevoia curentă de sânge, tipul şi cantitatea necesară în cazuri de urgenţă”, potrivit sursei citate.

 ”Într-o lume în care toţi beneficiem de pe urma tehnologiei”, propunerea legislativă doreşte să atragă atenţia asupra importanţei acestui gest şi să stimuleze salvarea de vieţi prin donarea de sânge, printr-un simplu serviciu de mesagerie”, arată inițiatorii propunerii.

Parlamentarii susţin că impactul bugetar este „nesemnificativ în sine” şi că proiectul de lege nu necesită evaluare economico-financiară suplimentară, „având costuri mai reduse chiar decât orice campanie uzuală de donare”.

Cheltuielile aferente ar urma să fie suportate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, iar normele de aplicare să fie elaborate de MS în termen de 6 luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive a actului normativ, că în România numărul donatorilor de sânge este la jumătatea celui necesar, iar cel al donatorilor constanţi nu depăşeşte 10.000 de persoane la nivel naţional.

“Promovarea donării de sânge prin campanii şi prin aparţinători poate aduce suplimentar un număr semnificativ de 20.000 de donatori ocazionali a căror fidelizare – transformarea lor în donatori constanţi, întâmpină dificultăţi. Prin modificarea propusă urmărim creşterea numărului de persoane care dau dovadă de spirit civic şi încercăm să dezvoltăm noi modalităţi prin care să atragem atenţia permanent asupra importanţei acestui gest nobil. Cel care primeşte un astfel de mesaj va fi onorat şi invitat în acelaşi timp la un nou gest de donaţie. Prin conţinutul mesajului poate fi invitat să devină un donator constant”, mai spun parlamentarii.

În România, doar 2% dintre români donează, în timp ce, la fiecare trei secunde, un om are nevoie de produse sanguine. O singură donare poate salva viața a trei persoane.

sursa: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ