Povestea doctoriței care a dat Coasta Bretaniei din Franța pe un sat din România

500

O doctoriță din Oradea s-a întors din Franţa pentru a profesa în România. Ramona Ioana Avram, o tânără de 34 de ani din Oradea, județul Bihor, a părăsit Franța, pentru a ocupa postul de medic în comuna Oncești, din județul Maramureș, după ce, anul trecut, doctorul de familie din localitate a renunțat la locul său de muncă de la dispensar.

“A expirat contractul, așa că a plecat, cu toate că de zece ani spațiul îi era oferit spre folosință în mod gratuit. A lăsat respectivul spațiu degradat atunci când a plecat. Consiliul Local i-a cerut să lase, în contravaloarea chiriei, o asistentă, măcar, în caz de necesitate. A refuzat, a închis punctul de lucru. A transmis unuia dintre consilierii locali că Onceștiul nu va avea niciodată medic atâta vreme cât el va fi în activitate. Timp de șase luni, comuna Oncești nu a avut medic. Bolnavii au fost nevoiți să meargă în Bârsana ori în Sighetu Marmației. Cel mai greu a fost pentru vârstnici, care s-au descurcat foarte greu”, a declarat, pentru Glasul Maramureșului și AxaNews.ro, Matei Godja, primarul comunei Oncești.

Astfel, primarul a fost pus în situația să caute înlocuitor, mai ales că Onceștiul are un spațiu sanitar integrat, din care fac parte și o farmacie și un cabinet stomatologic.

Era, însă, necesară prezența unui medic generalist, pentru a veni în sprijinul locuitorilor comunei, iar căutările au fost cu noroc. Ramona Ioana Avram, în vârstă de 34 de ani, a ales să vină în Oncești, lăsând Occidentul în urmă.

În schimb, Ministerul Sănătății vrea centre de vaccinare în zonele în care nu sunt medici de familie.

“Eu nu am fost niciodată, până în prezent, în Maramureș. Eu sunt, de loc, din Oradea. Cum praxisul se cumpără în România, am plecat, la un moment dat, în Franța, cu speranța că voi fi un medic acolo. Sincer, însă, nu mi-am dorit cu adevărat să plec din România. O prietenă de-a mea care muncește în Sighetu Marmației, știind care sunt “durerile” mele, m-a sunat și mi-a spus că se caută medic în Oncești. Nu am stat pe gânduri și am lăsat Franța, pentru a veni aici. Am lăsat în urmă coasta Bretaniei și m-am întors acasă. Asta, cu toate că în Franța se câștigă foarte bine. Salariile ajung la 10.000 de euro în sistemul sanitar. Am vorbit cu domnul primar, care a spus că trimite avion după mine, dacă e cazul. Am venit eu singură, am condus 2.500 kilometri în 33 ore, cu o singură oprire de trei ore. Mi s-a asigurat cazare și posibilitatea de a-mi desfășura activitatea în acest cabinet. Am mers zilnic în Baia Mare, pentru a obține autorizațiile necesare. Fără sprijinul primăriei din Oncești, nu reușeam”, a relatat, pentru sursele citate, Ramona Ioana Avram, noua doctoriță din Oncești.

De altfel, bihoreanca e încântată de ceea ce a găsit în comuna maramureșeană, în care își desfășoară acum activitatea.

“Oamenii sunt foarte primitori și foarte credincioși. Am rămas foarte surprinsă când auzeam ‘Doamne ajută!’, ca și formă de salut. Francezii nu sunt, nici pe departe, la fel de credincioși. Ei par mai pragmatici, cumva. Îmi place mult aici! Această zonă, a dacilor liberi, m-a impresionat mereu. Sunt români adevărați aici! E plăcut, chiar dacă e la țară, iar mulți tineri fug de mediul rural. Nu te poți plafona aici. Îmi doresc, permanent, să progresez și să progresăm. Încercăm să achiziționăm un EKG și un ecograf. Trebuie să mă supraspecializez, însă este în regulă. Dorința noastră este să facem un centru de permanență, pe viitor, aici. Mai sunt unii pași de făcut în acest sens, însă. Îmi doresc să rămân în Oncești. Iar dorința mea este de a colabora foarte bine cu alți medici specialiști sau generaliști din localitățile din jur”, a explicat cadrul medical.

De când a venit, doctorița și-a pus amprenta pe activitatea de specialitate din Oncești.

“Nu percepem taxe pentru anumite adeverințe, întrucât nu mi se pare normal ca omul, deja cu o mulțime de probleme, să plătească și pentru asta. Facem consultații la domiciliu, ne prezentăm la solicitări. Au fost și situații în care am chemat ambulanța, întrucât afecțiunea a fost una mai complexă, care necesita tratament de specialitate. Avem un program, însă dăm curs solicitările și în afara lui. Am observat că oamenii au început să fie mai relaxați, știind că există medic în comună. Le recomand tuturor că e nevoie de un consult la specialist măcar o dată pe an. Eu nu am să contest niciodată competențele profesionale ale colegilor mei. Trebuie să gestionăm fiecare caz medical fără orgolii. Medicii de familie și specialiștii trebuie să colaboreze foarte bine. Spre exemplu, eu am optat pentru medicina de familie, pentru că un medic de familie poate preveni, poate face psihoterapie cu pacienții și cunoaște situația întregii familii”, a spus Ramona Ioana Avram, care are, în medie, 12-13 pacienți pe zi.

Evident, după Sărbătorile Pascale, numărul a trecut de 19-20, pentru că – e știut faptul – moroșanul, ca și tot românul de altfel, are tendința de a exagera de sărbători, cu mâncarea și băutura.

“Am constatat că există situații în care pacienții au o problemă cu consumul de alcool. Există și multe persoane care exagerează cu tutunul. Tocmai de aceea, încercăm să lucrăm la capitolul prevenție, în ideea de a descuraja viciile”, a spus doctorița Avram.

 sursa: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.