Un bărbat din vestul țării şi-a torturat iubita până când s-a sinucis: „Dacă ştiam că se omoară, o băteam mai rău“

906
Un bărbat a fost trimis în judecată luna trecută pentru o acuzaţie formulată în premieră, de procurorii din Bihor, cea de determinarea sau înlesnirea sinuciderii, după ce şi-a torturat luni de zile concubina cu cruzime, până când femeia, mamă a 5 copii, s-a sinucis.
Actul de acuzare a fost înaintat Tribunalului Bihor pe 4 noiembrie şi dezvăluie că ancheta a început pe 24 iulie 2017, ziua în care Iulia a fost găsită spânzurată de o scară proptită de zidul casei. Sosiţi la faţa locului, poliţiştii au descoperit că victima avea numeroase vânătăi, avea coaste rupte, iar o mână îi fusese fracturată, fiind imobilizată în aparat ghipsat.
Vecinii spun că femeia era în permanență torturată de bărbatul cu care trăia. Cei doi se cunoscuseră în 2001. Iulia, venită în Bihor din Vrancea, era căsătorită şi avea şi doi băieţi. Cei doi locuiau în localitatea bihoreană Gepiş, în casa părintească a bărbatului.
Iulia lucra la o fabrică de încălţăminte, se trezea la ora 4, hrănea animalele din gospodărie, pregătea copiii de şcoală, iar după ce se întorcea acasă de la serviciu, la ora 17, se ocupa de ei, gătea, făcea curăţenie, se îngrijea de animale şi de grădina de legume. Cu toate acestea, bărbatul era tot nemulțumit. În plus, a început să devină tot mai gelos.
Ciprian Pogana şi-a maltratat zilnic iubita, chiar şi în faţa copiilor, lovind-o cu pumnii și cu picioarele, cu parul şi cu vătraiul. În primăvara lui 2017 femeia a ajuns şi la spital, după ce individul a legat-o de-un copac în pădure şi a bătut-o cu parul, fracturându-i mai multe coaste. Ajunsă la sital, de teama bărbatului, femeia i-a minţit pe medici, susţinând că a căzut din căruţa care apoi a trecut peste ea. Dar nu s-a terminat aici. După ce a fost externată, într-un alt moment de furie, Pogana a dezbrăcat-o pe femeie în pielea goală, i-a scris „Curvă” pe spate şi a scos-o în stradă, în văzul lumii. În final, bărbatul a ajuns să-i interzică să aibă serviciu, să vorbească la telefon ori cu vecinii, să viziteze ori să-şi cheme vreo prietenă acasă, ba chiar şi să le cumpere haine noi copiilor, pe care avea pretenţia să-i îmbrace doar de la second hand. Nu a cerut niciodată ajutor de teamă că bărbatul, după cum a amenințat în repetate rânduri, o va omorî şi pe ea şi pe copii.
Pe 24 iulie 2017, ajunsă la capătul puterilor, a luat o sfoară, a legat-o de scară şi s-a spânzurat. În opinia anchetatorului, sinuciderea este consecinţa abuzurilor psihice şi fizice comise de concubinul ei. Pogana a fost trimis în judecată pentru determinarea sinuciderii, dar şi alte infracţiuni, precum violenţă domestică sau rele tratamente aplicate minorilor.
Cei trei copii rămaşi orfani de mamă au fost abandonaţi de tată în grija statului, aflându-se acum în plasament la două familii. Doi sunt la liceu, iar cel mic va termina la anul clasa a VIII-a şi nici unul n-a uitat coşmarul trăit.
Sătenii spun că bărbatului nu i-a părut rău niciodată după femeia pe care a torturat-o până când s-a sinucis. O numeşte curvă şi o blestemă în continuare susţinând, fără nicio urmă de remuşcare, că dacă ar fi ştiut că se sinucide, ar fi bătut-o mai rău şi lăudându-se pe uliţe că „de-ar trăi, aş omorî-o!”. „Mie mi-a spus că voi urma la rând, pentru că o mai ajutam. O ajutau şi băieţii ei mai mari, din prima căsătorie. Îi trimiteau pe ascuns bănuţi, să le ia fraţilor lor hăinuţe. Luam eu banii şi îi dădeam ei, să nu ştie el. Îmi pare tare rău, îmi pare rău că n-am făcut mai mult să o conving să plece de la el”, a povestit una dintre puţinele prietene ale Iuliei, care o mai vizita.
Pogana îşi vede de viaţă în continuare. Şi-a renovat casa de la stradă, şi-a luat haine noi, şi-a făcut freză de adolescent, cu şuviţe blonde şi, chiar înainte de proces, a plecat în Spania. Vacanţa i-a fost scurtată, însă, de judecători care i-au cerut să se prezinte în boxa acuzaţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ