Tu știi istoria Fântânii Înfrățirii acoperită cu prenume românești?

1147

Unul dintre obiectivele turistice căutate de străinii care ajung la Timișoara este o mică fântână de pe strada Alba Iulia. Pereții acesteia sunt acoperiți de sute de prenume, iar trecătorii curioși pierd minute bune pentru a se regăsi printre inscripționări.

Dar care e istoria acestei fântâni?

Fântâna Înfrățirii a fost construită pentru a celebra parteneriatul dintre Timișoara și orașul german Karlsruhe, înfrățire ce a avut loc în anul 1992. Fântâna nu a fost însă realizată decât 6 ani mai târziu de la acest eveniment, de către arhitectul Radu Mihăilescu și sculptorul Ioan Ilica.

”Compozițional, lucrarea este un cub. Pe cele 4 laturi ale compoziției sunt inserate nume proprii, sugestie a interculturalității orașului, provenind din culturile pe care Timișoara le reprezintă. Mijlocul fiecărei laturi a acestui monolit intercultural este o sursă de apă, simbol vital”, aflăm din istoricul fântânii.

Aceasta funcționează fără oprire, iar apa de aici este foarte bună de băut, așa că turiștii pot să se și răcorească în timp ce își caută numele pe pereții izvorului.

LĂSAȚI UN MESAJ