Trofeul primei ediții a Festivalului – Concurs „Gelu Stan” ajunge în Maramureș

343

Sala Teatrului Național Timișoara a fost arhiplină în seara de joi, 21 martie 2019: sute de spectatori au asistat, captivați, la finala concursului primei ediții a Festivalului ”Gelu Stan”, în cadrul unui spectacol extraordinar de folclor. Cei 21 de finaliști cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani au intrepretat piese de folclor tradițional, autentic, din cele mai diferite zone etnofolclorie, acompaniați de Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijată impecabil de Sebastian Roșca. Nivelul artistic cu totul impresionant al concurenților a făcut extrem de dificilă misiunea juriului, ce i-a avut în componență pe Elize Stan, Tiberiu Ceia, Liliana Laichici, Daniela Băcilă și Ciprian Roman. Aplauzele în cascadă ale spectatorilor, reacția tumultuoasă a sălii, au dovedit că toți cei 21 de finaliști ar fi putut fi, cu îndreptățire, laureați.

Câștigătorii acestei prime ediții sunt:
Marele premiu:
TIMIȘ SILVIA – MARAMUREȘ
Premiul I:
COJOCARIU DIDI IONUȚ – SUCEAVA
Premiul II:
ENE LORENA – GORJ
Premiul III:
SĂRMAȘ VLĂDUȚ – BISTRIȚA NĂSĂUD
Premiul RADIO ROMÂNIA TIMIȘOARA:
BĂRBAT DENISA – ALBA
Mențiune:
POPESCU ANIȘOARA – OLT
CHISĂLIȚĂ ANDREEA – CARAȘ – SEVERIN

Spectacolul prezentat de Felicia Stoian a adus pe scenă mari soliști de muzică populară: Petrică Miulescu – Irimică, Carmen Popovici – Dumbravă, Georgiana Necșa, Marius Cîrnu și Ciprian Roman. Pe lângă sutele de spectatori prezenți în sala teatrului, alți peste 20 000 de iubitori de folclor au urmărit transmisia online pe pagina Asociației Pro Datina. Finala a fost filmată integral și va fi difuzată de către TVR3 și TVR Timișoara.

Festivalul – Concurs „Gelu Stan” este organizat Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și finanțat de Consiliul Județean Timiș. Evenimentul cultural îi aduce un omagiu maestrului Gelu Stan, profesor, dirijor și muzicolog, originar din Lugoj, care a contribuit incomensurabil la dezvoltarea și conservarea folclorului românesc prin intermediul emisiunilor Radio, dar și prin cariera sa de dirijor al Ansamblului Profesionist Banatul.

Director festival: prof. Adrian Scorobete
Manager: prof. Liliana Laichici

LĂSAȚI UN MESAJ