20.1 C
Timișoara
marți 14 mai 2024

Timișoara și-a comemorat eroii și veteranii de război din Regimentul 6 Artilerie Grea

Sunt din ce în ce mai puțini dar merită toată considerația pentru curajul cu care s-au împotrivit uriașei mașinării de război germane.

Eorii și veteranii tunari, ce au scris file de neuitare în carte de istorie au avut sediu în cazarma care azi este clădirea Muzeului Banatului sau castelul Huniade, cum mai este cunoscut.

O slujbă de pomenire a eroilor și veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român a fost organizată vineri, 20 august, la ora 12, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, urmată de o depunere a unei coroane de flori la placa comemorativă dedicată acestora, aflată în incinta Muzeului Național al Banatului din Piața Iancu Huniade nr. 1.

Este de menționat că veteranul Constantin Călina, ofițer în retragere al armatei, aflat la venerabila vârstă de un secol (și un pic) deși a participat la majoritatea comemorărilor camarazilor săi anul acesta a lipsit de la eveniment. Vârsta își spune cuvântul dar cu inima a fost alături de cei ce au participat.

Evenimentul este organizat de urmașii veteranilor de război din Regimentul Român de Artilerie Grea ,,Tribunul Axente Sever”

Au participat urmașii veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român, militari din Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, reprezentanți ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război—Filiala Timiș dar și cei ce respectă trecutul.

Profesorul Laurențiu Mioc, pasionat de istorie militară, se preocupă de câtva timp ca această tradiție să meargă mai departe.

Iată ce aflăm de la dânsul:

„Tradiţie şi actualitate „Evenimentul a fost organizat… cu sprijinul părintelui arhidiacon administrator Eugen Goanță, din cadrul Catedralei Mitropolitane, al dlui Claudiu Ilaș, manager al Muzeului Național al Banatului din Timișoara, al dlui general de brigadă dr. Dan Ionescu, comandantul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” și al dlui locotenent-colonel Sorin Homeag, comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgență „Doctor Victor Popescu”.

Parastasul eroilor şi al veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea ,,Tribunul Axente Sever” a fost oficiat de părintele iconom stravrofor Dumitru Vana și părintele iconom Vasile Câmpean, la acesta participând un grup de militari din Brigada 18 Cercetare-Supraveghere ,,Decebal”, alături de dl locotenent-colonel Radu Purda, reprezentant al comandantului Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu”, dl locotenent-colonel Sorin Homeag, general de brigadă în retragere Constantin Mărăcine, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război—Filiala Timiş şi urmaşii veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român.

Înfiinţat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, comuna Floreşti (judeţul Cluj), Sibiu şi Timişoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1).

A participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), până la 23 August 1944. După lovitura de stat de la 23 August 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944).

Sub conducerea dlui veteran de război Constantin Călina veteranii de război din acest regiment au organizat între 1987-2011 o aniversare în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă în fiecare an la 20 august la ora 9, la sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1 din Timişoara, regimentul supravieţuind ofensivei sovietice declanşată la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău.

Aniversarea este cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română. Dacă în 1992 la ea participau 78-80 persoane, în prezent în Timişoara mai sunt doar 4-5 veterani de război, ce nu mai pot participa la eveniment din cauza vârstei înaintate.

Din acest motiv veteranii de război ai regimentului şi urmaşii acestora, la iniţiativa dlui profesor Laurenţiu Mioc şi a dlui col. (r) Neculai Stegăriţă, care din nefericire nu mai este printre noi, au decis continuarea tradiţiei de comemorare a eroilor şi a veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Universitatea Politehnica Timișoara în Anul Alumni UPT, la 100 de ani de la absolvirea primei generații de ingineri

Dacă Politehnica, foarte probabil cel mai important brand al Timișoarei și al Banatului, și-a creat reputația de cea mai bună din...

Peste nouă sute de locuri de muncă oferite șomerilor

Marți a avut loc o nouă ediție a bursei generale a locurilor de muncă organizată la nivel național de către Agentia Județeană pentru Ocuparea...

Citește și :