Timişoara: programul Săptămânii de teatru Diogene V. Bihoi

138

Începe a 22-a ediţie a festivalului „Săptămâna de teatru Diogene V. Bihoi”. Manifestarea, organizată de Teatrul Studenţesc Thespis al Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara, are loc între 16 şi 22 decembrie.

Această săptămână de teatru încurajează libertatea de expresie, propunând, prin spectacolele prezentate, un tablou viu al creaţiei teatrale studenţeşti timişorene. În 1994, situaţia socio-politică post-decembristă din România l-a determinat pe Diogene Bihoi, iniţiatorul şi mentorul Thespis, să prezinte o săptămână de teatru care să reamintească idealurile Revoluţiei timişorene şi care să pună o oglindă în faţa unei societăţi debusolate, precizează Adrian Korek, coordonator al Teatrului Thespis.

Săptămâna de teatru se numea „Săptămâna teatrului politic 16-22 Decembrie”. „După dispariţia lui Lelu, această săptămână se numeşte, în memoria sa şi a crezurilor sale, „Săptămâna de teatru Diogene V. Bihoi”. Cu atât mai mult acum, la 26 de ani de la Revoluţie, sperăm ca oamenii să nu fi uitat pentru ce au dispărut acei tineri în decembrie 1989. Spectacolele din această săptămână de teatru reprezintă un omagiu adus acelor martiri care ne-au dat posibilitatea să ne exprimăm liber, în viaţă şi pe scenă”, adaugă Adrian Korek.

Spectacolele sunt de diferite facturi: non-verbal, documentar, comedie, dramă, farsă absurdă. Ele au loc în studioul Thespis de la etajul II al Casei Studenţilor din Timişoara (Bv. Regele Carol I, nr. 9). Intrarea este liberă. În festival este inclusă şi o expoziţie permanentă cu imagini din zilele Revoluţiei.

Programul Săptămânii de teatru “Diogene V. Bihoi” – 16-22 Decembrie

Miercuri, 16.12, ora 19:00
“Douăzecişişase”, spectacol de mişcare cu muzică şi mască după un concept de Salahhé

Joi, 17.12, ora 19:00
Premieră “Autoportret absurd de ţară”, teatru documentar după un concept de Moni Karman

Vineri, 18.12, ora 19:00
“Regele moare”, tragi-comedie de Eugen Ionesco

Sâmbătă, 19.12, ora 19:00
“Jocul de-a măcelul”, dramă de Eugen Ionesco

Duminică, 20.12
ora 18:00 “Monoloagele vecinului”, comedie românească de şi cu Laurenţiu Bănescu (Bucureşti)
ora 19:00 “Monoloagele vaginului”, docu-theatre de Eve Ensler (Teatrul Liber ‘Diogene’)

Luni, 21.12, ora 19:00
“Criză de identitate”, farsă comică de Cristopher Durang

Marţi, 22.12
ora 19:00 “Homo homini lupus sau Adevărata poveste a Scufiţei Roşii”, poveste reinterpretată de Diogene Bihoi
ora 20:00 Premiile “Diogene” 2015

LĂSAȚI UN MESAJ