Teatrul Merlin se întreabă „Cine este Mary P?”

105

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” își învită din nou spectatorii la teatru, pentru a descoperi misterul unei guvernante altfel, în spectacolul Cine este Mary P?, un personaj cu care fiecare generație s-a familiarizat, încă din copilărie.

Desigur, răspunsul la această întrebare nu-l vom afla cu claritate. Nu vom afla sigur cine e Mary P., dar vom afla câte ceva despre ea, magia personajului rămânând astfel neatinsă.Ea poate fi forța creatoare în mod natural de care avem nevoie, dar care este, de obicei, limitată de constrângeri de natură culturală și socială.Dar poate fi și o provocatoare par excellence: deși îi învață pe alții bunele maniere și este întotdeauna îmbrăcată impecabil, ea oferă acces la experiențe care vin în contradicție cu ceea ce este considerat drept ”adecvat”, într-un anumit context social. Adusă de vântul dinspre Răsărit, ea are la îndemână diverse medicamente magice, înțelege graiul animalelor, e întotdeauna surprinzătoare și creativă și, cel mai important, reușește să-i cucerească pe cei doi copii ai familiei, Andrew și Ella. Prin aventurile magice propuse, ea ne introduce, în întregime, fie că suntem adulți sau copii, în lumea poveștilor.

Figura lui Mary Poppins dobândește o valoare emblematică, deoarece nu vorbește doar de trecutul/copilăria fiecărui individ, ci de trecutul colectiv al întregii omeniri. Aventurile fantastice la care iau parte copiii alături de Mary P.conțin ecouri ale unei lumi mult mai arhaice și primitive decât sesizăm la prima vedere, crede rezizorul Alexandru Mihaescu.

„Mary P. are rolul de a-i călăuzi pe copii spre maturizare, de a ilumina relațiile și dorințele conflictuale care stau la baza vieții unui individ. Aceste conflicte se manifestă dialectic în dorința noastră de aventură, în timp ce căutăm, de asemenea, siguranță sau, invers, în dorința noastră de libertate, tânjind totodată după stabilitatea pe care o aduce doar o rutină precisă. A găsi un echilibru între cele două înseamnă să devii, încet dar sigur, adult”, explică Alex Mihaescu.

Ajuns la maturitate artistică, regizorul propune un spectacol vizual, dinamic, perfect decupat la nivelul textului, un spectacol pe care scenografia semnată Alina Herescu îl încarcă de semnificații și trimiteri simbolice.

Muzica lui Cári Tibor susținută de textele cântecelor semnate de Geanina Jinaru- Doboș dau spectacolului energia de care are nevoie, marcând totodată parcursul epic. Actorii Mădălina Toderaș, Luana Uncruțiu, Raul Bastean, Marko Adzic, Robert Copoț, Mădălina Ghițescu Petre, Olivera Iovanovici și Diana Boboc fac ca spectacolul șă devină unul reprezentativ pentru repertoriul teatrului, implicând atât arta actorului dramatic cât și pe cea a mânuitorului de păpuși.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 aprilie 2021, de la ora 18:00 și va fi transmis online pe pagina de Facebook a Teatrului „Merlin”, pe canalul de youtube, pe site-ul teatrului și pe pagina stage on.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ