Târgul Apicultorilor Bănățeni, pentru prima dată la Dumbrăvița FOTO-VIDEO

182

Primăria comunei Dumbrăvița împreună cu Asociația Crescătorilor de Albine din România – Filiala Timiș pornesc într-o inițiativă ce va atrage, cu siguranță, o mulțime de curioși pe lângă specialiștii din domeniu.

După sloganul „Un nou pas, un nou început” se dorește lansarea Dumbrăviței în circuitul de evenimente apicole de marcă, pe lângă încă câteva cu aceeași temă din zona noastră. Marele avantaj este al unei săli polivalente ce oferă condiții optime indiferent de vremea capricioasă de iarnă de afară.

Astfel, în acest sfârșit de săptămână, mai exact în 15 și 16 februarie 2020 între orele 10:00-20:00 are loc prima ediție a Târgului Apicultorilor Bănățeni, eveniment ce va avea loc în Sala Polivalentă a localității Dumbrăvița. Activitatea se organizează sub egida Consiliului Județean Timiș în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Dumbrăvița.

Sunt invitați apicultori cu experiență și tineri deopotrivă, promotorii mișcării apicole locale și consumatorii de produse apicole, cu scopul declarat de a revigora și a atrage mișcarea apicolă bănățeană. De asemenea, sunt invitați oameni din medii influente și decizionale, lideri ai vieții noastre economice, politice, culturale și academice, dorindu-se ca manifestarea să reprezinte un semnal de alarmă și punct de cotitură în redresarea vieții apicole, în aprecierea unanimă a rolului albinelor în lupta pentru o viață sănătoasă și naturală.

În momentul organizatoric denumit generic „La givan cu apicultorii” aducem la masa dialogului direct și sincer de o parte apicultorii cu problemele și îngrijorările lor și de cealaltă parte oamenii politici, lideri și decidenți competenți din domeniu care să înțeleagă și să ducă mai departe soluțiile și dorințele celor care trudesc în apicultură.

Organizatorii își doresc ca Târgul Apicultorilor Bănățeni de la Dumbrăvița să intre în rândul expozițiilor naționale de profil ca expresie a mândriei și hărniciei locuitorilor ținuturilor noastre. Pentru aceasta, Sesiunea științifică va fi asigurată de specialiști ai Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură din București, personalități recunoscute în mediul academic și nu doar, cercetători precum dr. med. vet. Vasilică Savu și dr. med. vet. Agripina Șapcaliu are vor împărtăși noi abordări a temei de actualitate: ”Toxicitatea în stupi”, iar dr. med. vet. Daniel Popovici va susține: „Hrănirea albinelor fără adulterarea mierii”.

Comunicări importante pentru etapa viitoare, măsuri și forme de stimulare și ajutorare a apicultorilor vor sustine și reprezentanții Direcției Sanitar Veterinară Timiș, Oficiului Județean pentru Zootehnie Timiș, Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Timiș și de la Direcția Județeană pentru Agricultură Timiș.

Pentru prima dată se dorește o mai mare apropiere între filialele Asociație Crescătorilor de Albine din România, din județele vecine Timișului, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara și Mehedinți, astfel încât, împreună, să poată elabora strategii de dezvoltare și eficientizare a cadrului organizatoric și de producție apicolă în această parte a țării. Sunt invitați și apicultorii din Serbia și din Ungaria. Se dorește o dovadă a respectului reciproc și a prieteniei ce caracterizează lumea apicultorilor de pretutindeni.

Târgul Apicultorilor Bănățeni de la Dumbrăvița este și un moment al tinereții, vieții și sănătății care nu se poate desfășura fără cântece, dansuri, joc și voie bună, programele artistice sunt susținute de renumitul și valorosul Ansamblu al Casei de Cultură din Dumbrăvița ce va susține un concert de muzică populară și dansuri mândre din Banat.

Mai trebuie menționată inițiativa Primăriei Dumbrăvița de a asigura, în perioada Târgului Apicultorilor Bănățeni, o linie gratuită de transport pe relația Primăria Dumbrăvița – Sala Polivalentă, cu speranța participării unui număr cât mai mare de consumatori de produse apicole, atragerii tuturor celor care doresc un mediu sănatos pentru cei de acum și pentru generațiile viitoare din Banat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ