12.1 C
Timișoara
vineri 1 decembrie 2023

Tabără Literară „Petre Stoica”

A treia ediție a Taberei de Creație Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica” se desfășoară la Jimbolia și Timișoara, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara și Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia.

Universitatea de Vest din Timișoara și Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia organizează a treia ediție a Taberei de Creație Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica”. În perioada 25 —28 septembrie, evenimentul aduce în Jimbolia și Timișoara zece tineri scriitori din România și Republica Moldova, care vor lucra cu scriitori consacrați. De asemenea, în cadrul taberei sunt organizate evenimente culturale deschise publicului larg.

Cu un număr record de înscrieri, am fost bucuroși să extindem numărul de locuri pentru tinerii poeți, prozatori și eseiști de la 9 la 10. Acești 10 norocoși rezidenți vor lua parte la ateliere de scriere creativă cu Alexandru Potcoavă, Marcel Tolcea, Radu Pavel Gheo. În plus, vor putea descoperi istoria Jimboliei prin intermediul unui tur ghidat și vor avea onoarea de a se întâlni cu Cenaclul Pavel Dan la Casa de Cultură a Studenților. Evenimentele vor avea loc în Jimbolia, în perioada 25-27 septembrie, urmând ca în 28 septembrie, tabăra să se mute la Timișoara.
Programul taberei include, de asemenea, evenimente culturale deschise comunității. Publicul este invitat luni, 25 septembrie, de la ora 19:00, să asiste la proiecția filmului documentar „Timișoara. Harta secretă: Oameni și locuri”, în prezența echipei „Harta secretă”. Evenimentul va avea loc la Casa Memorială „Petre Stoica” din Jimbolia.

De asemenea, marți, 26 septembrie, de la ora 19:30, la Casa Memorială „Petre Stoica” din Jimbolia, doritorii pot lua parte la un dialog fascinant între Cristian Tudor Popescu și Alex Condrache, intitulat „La ce mai e bună literatura?”. În plus, tabăra va găzdui un meci de tenis demonstrativ susținut de Cristian Tudor Popescu și Valentin Gheran. Acesta va avea loc tot pe 26 septembrie, de la ora 16:00, în Sala de Sport „Hans Wiesenmayer” din Jimbolia.
Un moment special din cadrul taberei va fi dialogul captivant dintre Marcel Tolcea și Radu Pavel Gheo, sub titlul „Adio, adio, patria mea, cu i din j, cu j din Jimbolia”, care va avea loc pe 27 septembrie, de la ora 19:00, la Casa Memorială „Petre Stoica” din Jimbolia.
Librăria „Cărturești” va fi prezentă cu un stand pe toată durata celor trei zile în care tabăra se va desfășura la Jimbolia.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Universitatea de Vest din Timișoara își asumă o prezența culturală permanentă în comunitățile locale ale Banatului, așa cum este și cazul comunității din Jimbolia, oraș care reușește să se remarce printr-un inedit și spectaculos Muzeu al Presei. Tabăra de creație literară pe care UVT o organizează în Jimbolia, alături de această instituție muzeală, încurajează tinerele talente, dintre care, suntem siguri, se vor remarca viitorii scriitori de succes ai Banatului. Vă invităm la Jimbolia, atât pentru pentru a interacționa cu lumea literară, dar și pentru turul ghidat sau proiecția documentarului – Timișoara. Harta secretă: Oameni și locuri. – Vă așteptăm!”

Tabără de Creație Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica” este organizată de Muzeul Presei „Sever Bocu” și Universitatea de Vest din Timișoara. Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023 și Primăria Jimbolia. Parteneri: Cărturești, Colț de Banat, Televiziunea Jimbolia.

* Casa Memorială „Petre Stoica” – Jimbolia, strada Emmerich Bartzer, nr. 14
** În caz de vreme nefavorabilă, activitățile din 25 și 27 septembrie se vor desfășura la Muzeul Presei „Sever Bocu” (Jimbolia, strada Lorena, nr. 35)
*** În caz de vreme nefavorabilă, evenimentul din 26 septembrie va avea loc în sala multifuncțională a Școlii Gimnaziale Jimbolia (Jimbolia, strada Tudor Vladimirescu, nr. 83)

Alte subiecte :

Transparență decizională. Timișenii, așteptați să depună sugestii și propuneri pentru trei proiecte de hotărâre

Consiliul Județean Timiș a lansat în transparență decizională, conform Legii nr. 52/2003, trei proiecte de hotărâre privind aprobarea Organigramei și a...

Parada Militară de Ziua Națională a României începe la ora 12. Iată programul complet al manifestărilor și traseul stabilit de autorități

Timișorenii sunt așteptați la parada militară organizată de Ziua Națională în zona centrală a orașului. Ceremonialul militar şi religios de 1 Decembrie începe la 8:30...

Citește și :