Stop mârlăniei în Cetate!

2584

Editorialul ‚Stop manelismului în Cetate’ publicat în  20.07.2017 a stârnit un interes imens, pozitiv şi negativ în acelaşi timp, semn că apele  sunt canalizate pe direcţia cea bună, a cizelării.

Nu, nu, nu, nu  simt nevoia să-mi prezint scuzele pentru această tabletă noncoformista, e irelevant că balcanicii s-au simţit jigniţi, oricum  nu erau interesaţi de cultură, arhitectură sau de istoria acestui loc (Piaţă Operei),  sunt doar o gloată de egoişti patetici care vor să şicaneze comunitatea timişoreana ieşită la  plimbare în piaţă.

Nu, Banatul nu are dreptul la un spaţiu de promenadă pentru că aşa au decis fraţii C, un ONG uleios/borcănat, OPTAR ot Ilfov şi câteva sute de berbecuţi inflamaţi care au ‚drepturi’ dar niciodată responsabilităţi, respect şi civilizaţie. Da, admit cu tristeţe că în rândurile acestora există şi câţiva bănăţeni botanişti, care pun botul la toate manipulările, dar majoritatea răzvrătiților de serviciu nu cunosc istoria acestui muzeu în aer liber, ori asta denotă multe…

Aceşti  măscărici   răspund  întodeauna arogant  atunci când sunt întrebaţi  de ce copiii, adulţii şi vârstnicii timişoreni trebuie să se ferească de ei, sau să le sară din cale, atunci când trec în viteză claxonând la milimetru prin Burgplatz, de fapt toţi trebuie să le facă plecăciuni pentru că ei sunt ‚europeni’ şi ‚ecologişti’! Dacă muscuriții  cu coteţe ambulante (pe patru roţi)  intră până în mijlocul străzilor pietonale, claxonând, demarând şi parcând agresiv, iritaţii pe două roţi vor însăşi inima Timişoarei, că  s-o terfelească după plac,  ambele categorii bizantine fiind   însufleţite de aceleaşi   laitmotivele maneliste – ‚ei e ciuda că nu are valorea noastră’ şi ‚să moară dujmanii în sânge’!

De ce să-i intereseze pe ei că în acest loc s-a scris istorie? Ce treaba au ei cu primul oraş liber de comunism, ori cu eroii Revoluţiei de la Timişoara? De ce să-şi plece ei modeşti capetele acolo unde a curs atâta sânge pentru libertate & democraţie? Ce ştiu ei de palatele în stil secession care străjuiesc  esplanada centrală, ori de spaţiul elitei şi-al bunului gust?  De ce i-ar interesa pe ei, măscăricii, motivul pentru care  a fost edificat cvartalul – spazieren?!

Maneliştii nu pot,  şi nici nu vor, să admită că mai toate oraşele apusene au (anumite) spaţii interzise bicicletelor şi dacă îi informezi că NU vezi niciodată triciclete în Galeriile Vittorio Emanuele din Milano, adică în creierul mondial al  modei/stilului, sau în Galeriile Saint Hubert din Bruxelles, încep să flegmeze inveteraţi.  De ce nu ar avea Banatul  un atrium urban, pavat cu marmură policromă dedicat istoriei şi ethosului regional, în care cetăţenii să plutească fără frică în acorduri melodice ca într-o sala de Vals?  (http://www.banatulazi.ro/timişoara-imperială/)

Piaţa Victoriei este inima şi salonul Banatului, iar orice om stilat atunci când intră în casă se descalţă instant, doar obraznicii de serviciu vor scandal ieftin.  Cei mai spălaţi dintre ei afirmă cu tărie că îşi doresc măcar o pistă prin Burgplatz, fără să ţină seama că spaţiile înguste de pe Corso & Surogat  invadate de terase nu permit această pretenţie şi cu atât mai puţin  să aibă în vedere aspectul deplorabil al dalelor mânjite cu vopsea verde.

Nu, nu, nu, ei nu vor să pedaleze prin cartierele înconjurătoare, sau pe străzile paralele cu Piaţa Operei, ci în centru, prin mulţime, că să facă slalom în viteză, ori să se învârtă cu rolele la câţiva milimetri de cetăţenii care socializează/ mănânca liniştiţi la terase, pentru că asta este miza lor supremă- tura vitezist-teribilistă. Şi dacă nu o primesc se izbesc cu dosurile de ţărână urlând din  bojoci că sunt ‚discriminaţi’. Tumefiaţii aceştia nu au un strop de respect pentru timişoreni, dar au o ‚cauză’ şi vor să fie luaţi în seama, însă există o soluţie, provizorie, pentru această atitudine mitocănească, să primească fiecare câte un praz verde şi o pungă de seminţe ca să furajeze în linişte până la următoarea strigare a fraţilor C & ONG-urilor.

P.S. Ştiţi de ce bănăţenii stilaţi îi privesc cu suspiciune pe aceşti autointitulaţi ‚biciclişti’(de ocazie binenţeles(!)? Pentru că această strânsură agramată devine silenţioasă în spaţiul public atunci când ar trebui să protesteze pentru adevărata cauză a bicicliştilor- insuficienţa pistelor în municipiu şi-n aria metropolitană a Capitalei Banatului!

Nota Bene:  Chiar dacă celelalte burguri europene nu ar avea spaţii comunitare dedicate exclusiv promenadei, e o dovadă de răutate/ prostie/ incultură  crasă să agresezi majoritatea şi să nu te supui unei hotărâri democratice! Iar când afirm acest adevăr nu am în vedere  ordonanţa politrucilor din  Consiliul Local Timişoara, ci la cei care au legiferat de facto această decizie democratică, adică la  bănăţenii care  povestesc liniştiţi mergând la pas pe fermecătorul Corso. Ori ei, pietonii sunt majoritatea, şi tot ei, prin exemplul lor lăudabil, au statuat ,Victoriei’ drept zonă de promenadă, actorii administrativi nu au făcut decât să întărească legislativ  rânduiala bănăţenilor.

Stop mârlăniei în Cetate!

Cristian Marian

3 COMENTARII

  1. Perfect de acord! Dar vedeti, marlania = agresivitatea creierului trepanat, astfel incat acesti tineri urati si cretini au mereu dreptate pentru ca cel destept cedeaza!

  2. În mormânt, Vadim varsă o lacrimă de mândrie… Câtă emfază, cât de bombastic, câte invective și jigniri pe centimetru pătrat! Mă întreb doar dacă leafa de la banatulazi.ro acoperă prețul medicamentelor…

LĂSAȚI UN MESAJ