Stop manelismului în Cetate!

2519

Am observat în ultimul timp o avalanşă de atacuri MANELISTE îndreptate împotriva Timişoarei, cele mai multe operate de simbriaşii din ONG-uri, care, între noi fie spus, nici măcar nu sunt localizate în Capitala Banatului, dar simt mereu nevoia să lovească în landul bănățan. Astfel, mânat de un ‚nobil’ ţel, OPTAR (Ilfov) este subit interesat să submineze decizia Timişoarei de-a interzice bicicletele, rolele şi restul mijloacelor alternative în centru. Tot zilele trecute, Miţa Biciclista rătăcită în Banat (pe care îl detestă încercând să-şi impună cutumele originare), perora uleioasă despre un protest civic contra primăriei, sub motiv că edilul nu vroia să-i permită să-şi etaleze condiţia. Coana asta, şi alţii asemeni ei, nu fac decât să arunce în derizoriu democraţia la superlativ (protestul întemeiat cetăţenesc şi paşnic), baş în Oraşul Libertăţii, ori noi, bănăţenii, nu putem permite că alţii să-şi impună grosolănia şi superficialitatea în Timişoara.

Menţionez că NU sunt un fan robulian, ci un contestatar înverşunat (am motive destule, întemeiate şi pertinente), dar inţiativa interzicerii trotinetelor în agora Cetăţii este una lăudabilă, europeană, benefică bănăţenilor. Am vizitat recent una din cele mai frumoase regiuni ale Germaniei( Bodensee/Lacul Konstanz) şi în oraşele turistice de acolo (Meersburg, Überlingen etc) zonele de promenadă sunt împânzite de semne cu accesul interzis bicicletelor, rolelor etc, chiar îmi pare rău că nu am făcut fotografii ca să deschid ochii maneliştilor. Am rămas însă frapat că NIMENI nu era deranjat de această ORDINE GERMANĂ, toţi care erau cu trotinete coborau relaxaţi când ajungeau în zonele istorice. Da, există (şi) în Timişoara un curent balcanic, adus de fraţii C, care urmăreşte răzvrătirea maneliştilor contra cetăţenilor, a arhitecturii şi-a istoriei locale, susţinând vehement că dacă imberbii coboară de pe triciclete în Burgplatz, sau pe străzile adiacente, le pică epoleţii şi stelele din obraji! Deşi au o mulţime de alei paralele că să ocolească Piaţa Operei, maneliştii insistă să parvină cu obiceiuri de neam prost şi să facă nestingheriți jaloane printre timişoreni/turişti.
Agresivitatea interzisă, în Cetate, în Timişoara şi în Banat!
Am zis!

P.S. Sunt biciclist în timpul liber.

P.S. Nu am înţeles de ce OPTAR nu a protestat niciodată împotriva alegerii lui Oprescu, a lui Vanghelie( ori a celor ‚garantaţi’ de el), sau a ciocoimii locale, şi cu atât mai puţin pricep lecţia gratuit – fanariotă oferită Banatului. Probabil că s-au sfârşit problemele şi toate s-au făcut roz în fosta feuda a lui Vanghelie, totuşi şi în acest caz se ridică întrebarea - de ce aceiaşi lefegii au o atitudine duală/silenţioasă când vine vorba de proiectele SABOTATE ale Banatului?

Cristian Marian

13 COMENTARII

  1. Articolul este ok per total doar ca referintele si comparatia cu Germania ma surpind putin. Eu merg destul de des in Baden Wurttemberg, inclusiv in locul mentionat de dansul si acolo bicicleta este folosita la greu. Sunt oameni care merg de acasa pana la statiile de tren cu bicicleta, le vezi parcate acolo una langa alta. Au semne cu bicicleta interzisa dar si mai multe care indica ca bicicleta are prioritate. Sa nu comparam asa doar cu partea care da bine si ne convine. In regiunea respectiva bunicile merg pe bicicleta impreuna cu nepotii, la noi cred ca pe o strada gen „Paris” s-a putea sa le dea cu virgula cand isi numara odraslele . In fine, ma surprinde sa vad atata rautate adresa biciclistilor mai ales ca stiu foarte multe persoane care au masina si ar putea la fel de bine sa vina cu masina. Tocmai faptul ca au plecat in vest le-a schimbat mentalitatea si doresc sa o foloseasca util si placut, dar de’, e mai usor sa critici si sa pui bete in roate. Bine ca e ok sa se parcheze masinile pe trotuar, e ok sa se blocheze putinele piste existente dar nu e ok sa existe o afurisita de strada (care oricum cand a fost deschisa a fost „adresata „tinerilor care stau pe tablete, sa ajunga mai usor in botanic mergand pe role/biciclete etc. ). Timisoara are o cultura in mersul pe bicicleta dar probabil cel care a scris articolul nu a prins-o aici si nici nu a avut posibilitate sa o auda de la rude.
    Felicit primarul pentru decizia luata legata de strada Marasesti . Soc si groaza pana acum, nici un accident acolo !!

  2. Asta este, de la continut si pana la limbaj, un articol manelist de coloratura „agevărat bănățană” (si este colorat „ghinie di tăt”!), un articol semnat „curajos”, dar impersonal si conspirativ (precum „anonima” din teatrul lui Caragiale), „Redacția”. Probabil ca persoana care realmente a compus aceasta veritabila manea jurnalistica este ori d-nul. Branzovenescu, ori d-nul. Farfuridi, amandoi membri ai „Redacției”. Pentru ca incheierea („Am zis!”) pe care „biciclistul in timpul liber” (cum se recomanda in post-scriptum) a dat-o acestei manele este in stilul lui Farfuridi, as paria pe d-nul. Tache. Oricum, asta este si motivul pentru care mai ramane, totusi, speranta (firava, dupa cum ii cunosc eu pe indigeni) ca maneaua asta este, totusi, o ironie la adresa superficialitatii, grosolaniei, obtuzitatii, primitivismului, ignorantei si agresivitatii manifestate de asa zisii „agevărați”.
    Iata, pe scurt, „ideea” de baza, fixa si unica, a acestui articol-manea: un ONG din Ilfov (atentie!) si un lider al protestatarilor ce nu ar fi „bănățan agevărat” (atentie!), care vad lucrurile altfel decat ce a vazut manelistul nostru „agevărat” la „Jermania”, nu au cum sa se inscrie in „spiritul european”, ci in „curentul balcanic”. Da, sunt si dobitoci care nu cunosc sensul termenului „balcanizare”, sau nu stiu ca Peninsula Balcanica este parte a Europei. Si, pana la urma, crede Farfuridi (am pariat pe el), cum de indraznesc ei, „neagevărații”, sa critice „landul bănățan”?! Foarte bine fac! Nici nu este o „indrazneala”, este un drept. Sunt la ei acasa oriunde pe teritoriul Romaniei – de exemplu, in Iasi, un moldovean nu are mai multe drepturi decat un ardelean, tot asa cum, in Timisoara, un banatean nu are mai multe drepturi decat un dobrogean. Si nici nu exista „landul bănățan” – Romania nu este un stat federal si nici nu va fi. Ca sa nu ne suparam. Amuzant e ca initiatorul interdictiei asupra trotinetelor, rolelor si… batistelor in zona centrala a „horaşului lui Ionelaş” nici macar nu este „bănățan agevărat”, e „vinitură”.
    Dupa mintea lui Farfuridi, utilizarea trotinetei (cum, cand, unde) tine de domeniul „ideilor europene” (un cliseu care este adeseori fluturat de tot felul de imbecili care habar nu au ce sunt acelea) – un citat monumental: „[…] inţiativa interzicerii trotinetelor în agora Cetăţii este una lăudabilă, europeană […]”. Asadar, orasele care permit folosirea trotinetei in zona centrala nu prea ar fi patrunse de „spiritul european”. De ce? Pentru ca altceva a vazut Farfuridi „la Jermania”. Si, daca „la Jermania” este altfel, atunci musai este in „spirit european”, pentru ca, la o adica, „Jermaniei” ii datoram noi, europenii, toata zestrea de „europenism”, de la natura stupida a nemtilor (care iubesc mai mult ordinea, disciplina si militaria decat propria lor libertate, ca sa nu mai vorbim de altele) si pana la „pionieratul german” in utilizarea gazelor de lupta si atrocitatile comise prin Belgia (si nu numai) in Marele Razboi, sau, ceva mai tarziu, pana la rasismul primitv impins la paroxism, cartile arse ritualic in pietele publice (in spiritul intunecatului Ev Mediu, atat de potrivit „spiritului” nemtesc), prigoana asupra unor minti stralucite (Albert Einstein, Lise Meitner s.a.), lagarele de concentrare, holocaustul, actele de barbarie (de care s-ar ingrozi chiar si vanatorii de capete din Madagascar) comise in Al II-lea Razboi Mondial, culminand cu socoteala finala facuta de contabilii istoriei, care plaseaza führer-ul si „Jermanica” pe un „meritoriu” loc secund in topul celor mai mari criminali din toate timpurile:
    1. Attila si hunii lui: 60 de milioane de victime;
    2. Hitler si nemtii lui: 50 de milioane de victime;
    3. Stalin si rusii lui: 23 de milioane de victime.
    Este clar, da? Astia sunt „civilizatii” mapamondului si, mai trist, pe toti ii avem in Europa: pe rusi ii cunoastem bine (prea bine), nemtii (prin numarul lor si prin „spiritul” lor) raman butoiul cu pulbere din centrul Europei, iar hunii ne-au adus „civilizatia” lor din pustietatile Asiei (si acum emit pretentii in Romania).
    Iata, in concluzie, de ce „agevărații” au mintea odihnita: daca se lovesc de vreo dilema, atunci rezolva problema foarte simplu – il trimit pe Ionelaş „agevăratul” la „Jermania” sa vada ce alegere a facut Fritz in cazul respectiv si gata, aceea va fi si „alegerea” lor. Fara osteneala de a judeca singuri, pentru ca, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

      • Eu am citit „litania” si am apreciat argumentele, punctul sau de vedere. Citeste-o si tu atunci cand nu (!) ai mintea odihnita, daca esti vreodata intr-o asemenea stare…
        Iar „ideile autonomiste” exista doar in capetele seci ale unor minoritari (ma refer la gandirea lor, nu neaparat la etnie). Si minoritarii respectivi vor primi „autonomie” de nu o vor mai putea duce chiar de la cetatenii din Timis, in buna parte colonisti din celelalte zone ale tarii: ponderea romanilor a crescut de la de la 37.42% in 1918, la 85.53% in 2011, crestere care este mult prea mare pentru a fi pusa doar pe seama natalitatii. Daca nu cumva iti obosesti prea tare mintea, compara structura etnica gasita de recensamantul din 1918 (37.42% romani, 24.50% germani, 17.97% sarbi, 15.31% unguri, 4.8% tigani, slovaci, turci, croati, rusi s.a.) cu structura etnica gasita de recensamantul din 2011 (85.53% romani, 5.43% maghiari, 2.24% tigani, 1.31% germani, 5.49% sarbi, ucraineni, turci, tatari, rusi s.a.). Colonistii romani reprezinta mai mult de jumatate din totalul cetatenilor de nationalitate romana din judet.

  3. Daca chiar ai mers unde zici ca ai fost, poate ai fi observat ca acolo exista piste de biciclete. Asta se doreste si in Timisoara. Piste de biciclete. Zici de rute ocolitoare. Ele nu exista pentru biciclisti, doar daca se urca pe trotuar sau merg prin traficul infernal. Eu nu cred ca e greu de inteles, doar că nu exista bunavointa si viziune. Se renoveaza strazi intregi, ba se si fac unele noi: fara piste de biciclete. Dar na, noi manelistii… comparativ cu voi pesedistii, suntem dezavantajati.

  4. la noi in tara, cand legislatia spune clar ca role, skate etc sunt incadrate in categoria pietonilor, nu poate nici un primar sa decida altceva pe o strada pietonala (adica interzicerea acestora) deoarece se incalca legea! „frumos” articol, dar ar fi si mai frumos sa va informati inainte sa scrieti fel si fel de baliverne….mergi in Germania daca acolo e asa de civilizat!

    • Aseara o biciclista „civilizata”a dat peste fie-mea de 18 care se plimba linistita prin Unirii.
      Ce s-ar fi intamplat daca in locul ei ar fi fost un copil de 5-6 ani????

      • Regretabil incidentul cu fiica dvs, dar asta nu e un argument. Se intampla uneori ca oamenilor sa le cada in cap ghivece cu flori. Cu toate astea, nu e interzisa utilizarea ghivecelor.

        • Fara suparare, dar argumentul cu ghiveciul este foarte slab. De tip „strawman”. Asa putem reduce si mai la absurd si sa zicem ca meteoritii mai cad pe pamant si ne omoara…asta nu inseamna ca trebuie sa interzicem meteoriti (absurd, stiu…dar la fel de pertinent ca argumentul dumneavoastra). Si apropo, este interzis sa atarni ghivece de flori la geam. Este permis daca sunt atarnate spre interiorul balconului sau a geamului….tocmai sa nu pice cuiva in cap.

          Bicicleta este considerata vehicul. Simplu. Incidentul ar fi fost evitat usor. Unirii-libertatii-operei nu constituie un drum de 10 km. Toate 3 pot fi parcurse in 10 minute cap-la-cap, pe jos.

          Nu vad de ce e asa greu sa te dai jos de pe bicicleta cand ajungi in zone pietonale…. Asa mare e graba?

  5. „Nu am înţeles de ce OPTAR nu a protestat niciodată împotriva alegerii lui Oprescu”

    Bicicliști din București cântându-i „mulți ani primească” lui Oprescu, la intrarea la DNA. Ancheta a plecat după ce bicicliști din București i-au luat facturile și proiectele la puricat, au constatat că devizele au fost făcute pe sume colosale și-n realitate se făcea ceva în bătaie de joc sau chiar nu se făcea nimic.

    https://www.youtube.com/watch?v=gdKg_9rfeS0

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.