Mesaj tranșant al Germaniei! Ce are de gând în privința turcilor?

914

Sâmbătă 22 iulie, ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, a adresat pe site-ul oficial al Ministerului de Externe o scrisoare deschisă către cetăţenii turci din Germania. În această scrisoare, el anunţă schimbarea politicii guvernului Angelei Merkel faţă de politica Turciei, asigurându-i totodată pe concetăţenii turci că această schimbare de poziţie nu se îndreaptă împotriva lor sau a oamenilor din Turcia.

„Dragi compatrioţi turci,

Doresc să mă adresez vouă – şi în numele întregului guvern federal-, în această formă. Mai ales voi simţiţi marile dificultăţi pe care le întâmpină momentan relaţia noastră cu Turcia. Patria voastră se află în Germania – însă pentru mulţi dintre voi şi în Turcia. De aceea, vreau să vă spunem: prietenia între germani şi turci este o mare comoară. Ne-am angajat pentru relaţii bune cu Turcia şi deoarece ştim că o bună relaţie între Germania şi Turcia vă este importantă.

Acum însă, cetăţeni cinstiţi ai Germaniei sunt băgaţi la închisoare. Ca guvern federal german, nu putem asista la acest fapt fără să acţionăm. Trebuie să ne apărăm cetăţenii. De aceea, politica guvernului federal vizavi de politica turcă se va schimbă. Vom începe controlul colaborării şi, mai ales, al ajutoarelor financiare pentru Turcia şi vom pleda şi în Europa pentru o poziţie clară.

Ceea ce însă trebuie să ştiţi: nimic din acestea nu se îndreaptă împotriva oamenilor din Turcia şi a concetăţenilor noştri cu origini turceşti din Germania. Căci indiferent cât de dificile sunt relaţiile politice dintre Germania şi Turcia, pentru noi rămâne clar: voi, oamenii de provenienţă turcă din Germania, sunteţi ai noştri – cu sau fără paşaport german.

Din suflet, Al Dumneavoastră, Sigmar Gabriel, Ministru Federal de Externe”

Vineri, Berlinul a anunţat că va reexamina toate contractele de livrări de armament pentru Ankara, iar unele televiziuni germane au oprit difuzarea de clipuri de promovare a destinaţiei turistice Turcia.

Reorientarea politicii germane vizavi de cea turcă apare ca reacţie la nerespectarea drepturilor omului, de fapt e o picătură care pare să fi umplut paharul, în urma unor repetate provocări şi acţiuni ale preşedintelui turc Erdogan.

Presa germană a scris despre îngheţarea exporturilor germane de armament către Turcia şi despre boicotul turistic pentru germani către această destinaţie de concediu. Restricţii se anunţă şi în mediul de business, fiind vorba şi de revizuirea „aşa-numitelor garanţii Hermes a afacerilor turceşti din Germania“, după cum relatează Zeit.de.

Şeful Cancelariei germane, Peter Altmaier, a anunţat şi că guvernul intenţionează să obţină din partea Bruxelles-ului îngheţarea fondurilor destinate Turciei în cadrul procesului de apropiere de UE, o sumă de aproape 4,5 miliarde euro până în 2020, din care însă s-au plătit Turciei doar 220 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ