Știm prețurile la curent și gaze pentru consumatorii casnici și pentru IMM-uri. Coaliția de la putere s-a pus, în sfârșit, de acord în privința situației din energie

129

Coaliția de guvernare a ajuns la un acord în privința prețurilor la energie electrică. PNL a făcut un compromis și a mers pe varianta social-democraților pentru prețul pentru marea industrie.

În urma ședinței coaliției de guvernare s-a decis ca pragurile pentru casnici de 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh și 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh și 1,3 lei /kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh au rămas neschimbate.

Prețul pentru IMM-uri, instituții publice, producători de medicamente, lăcașuri de cult a fost stabilit de către coaliție prețul de 1 leu/kWh, în timp ce pentru marea industrie s-a mers pe 1,3 lei/kWh.

Modificări la OUG 119 aduse în Senat

Senatul a adoptat în luna septembrie proiectul de lege pentru aprobarea OUG 119, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023.

Senatul a stabilit că de un preţ plafonat pentru energie electrică vor beneficia atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi în 2021 au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 KWh, iar anul acesta economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite.

Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, printre beneficiarii din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.

Un alt amendament stabileşte că 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti pentru întreg consumul realizat clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

Sursa: https://adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ