Start unui nou an de învățământ la Universitatea de Vest din Timișoara. Președintele Croației, printre invitați. Video

420

Astăzi, 4 octombrie 2017, la Universitatea de Vest din Timişoara a avut loc deschiderea noului an universitar 2017- 2018, în prezenţa profesorilor, a studenţilor şi a altor personalităţi marcante, la deschidere fiind invitat preşedintele Croaţiei, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, împreună cu ministrul Ştiinţei şi Educaţiei din Croaţia, doamna Blaženka Divjak.

Primul cuvânt de deschidere l-a avut Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, care a binecuvântat noul an universitar. Mai apoi au luat cuvântul rectorul Universităţii de Vest, Marilen Pirtea, şi preşedinta Croaţiei, domna Kolinda Grabar-Kitarovici.

Înainte de a se ,,bate gongul” de începere a noului an de învățământ a fost semnat un protocol ce prevede deschiderea unui lectorat la Facultatea de litere, din cadrul UVT, în total existând până în prezent zece lectorate. Plata lectorului va fi suportată de partea croată, iar cazarea se va face în cadrul unui cămin al universităţii.

,,Este un pas înainte, un pas spre internaţionalizare, într-un demers global al educaţiei. Evident că într-o contrapartidă discuţiile au fost, ca să ne gândim la românii noştri din Croaţia, şi să se deschidă și acolo un lectorat de limbă română, pentru a putea păstra limba şi tradiţiile noastre, de a fi promovate şi în Croaţia, deoarece un popor fără limbă şi istorie îşi pierde identitatea. Fără şcoală şi educaţie îşi pierde viitorul, de aceea, acest act bilateral este un plus, atât pentru noi, cât şi pentru românii din Croaţia.“, a spus rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Protocolul va intra de mâine în vigoare, iar lectorul de limbă croată, care este un croato-român din Caransebeş, îşi va începe tot atunci activitatea.

În judeţul Caraş Severin, comunitatea croată este cu mult mai numeroasă decât în judeţul Timiş, de aceea sunt aşteptaţi în lectoratul de la UVT în special studenții din acest județ. Pe lângă cei din Caraş Severin, la Universitatea de Vest din Timişoara sunt aşteptaţi şi studenţi din Croaţia, chiar dacă mulţi dintre ei vorbesc limba germană, italiană sau o altă limbă.

În prezent, la UVT sunt înscriși 500 de studenţi străini, iar numărul bobocilor care vor învăţa în această instituție începând din acest nou an universitar este de 4.000, dintre care 2.000 vor urma programele de studii cu taxă.

UVT este singura universitate din ţară unde 50% dintre studenţi plătesc taxă de studii. Totalul studenţilor la această unitate de învățământ este de 17.000.

Preşedinta Croaţiei, domna Kolinda Grabar-Kitarovici, le-a vorbit atât studenţilor, cât şi cadrelor universitare despre conomia Croaţiei şi despre educaţie şi învăţământ.

LĂSAȚI UN MESAJ