Orașele din Banat în care locuitorii vor ieși la pensie cu 2 ani mai devreme

1486

Cine locuiește de peste 30 de ani în Reșița, Oțelu Roșu, Anina, sau Moldova Nouă iese la pensie cu 2 ani mai repede.

În data de 3 octombrie, în plenul Senatului României s-a votat cu 76 de voturi pentru, 21 de abțineri și 6 voturi împotriva o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Cu toate că Guvernul României  a solicitat respingerea acestui proiect, deși Raportul Comisiei Senatului a fost favorabil, senatorii  au aprobat  toate amendamentele dezbătute.

Propunerea legislativa are ca obiect includerea în categoria persoanelor care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare și a persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare în unele zone miniere sau centre siderurgice, cât și pe o raza de 8 km față de aceste localități.

Măsura are un caracter reparatoriu față de toate persoanele care într-o perioadă neîntreruptă de 30 de ani au avut de suferit în urma poluării din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șișturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor și clor, feldspat și siliciu sau de radiații cu minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent și hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic precum și a emisiilor de amoniac și derivate.

În aceste condiții, senatorul Ion Marcel Vela, președintele Filialei PNL Caraș-Severin, a propus un amendament care a fost votat cu majoritate de voturi prin care au fost introduse în lista localităților care beneficiază de această măsură reparatorie și municipiul Reșița, orașele Oțelu Roșu, Anina și  Moldova Noua și comunele Armeniș și Ciudanovița.

Legea urmează să fie transmisă pentru analiză și dezbateri și la Camera Deputaților.

sursă: reper24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ