„Live aid” de Timișoara pentru Timișoara

230

Cu mai bine de două săptămâni în urmă, o nenorocire a lovit brusc și fără avertismente orașul nostru cu o violență greu de descris. Cetățenii au dat dovadă de o solidaritate și de un spirit civic cum se întâmplă doar la momente de necaz deosebit. Au sărit repede pentru a instala din nou normalitatea. Dacă e să pomenim doar școlile din municipiu, acestea au suferit pagube de 20 de milioane de lei. Dar pagube importante au înregistrat și spitalele, pe lângă alte instituții publice. Nici cetățenii particulari nu au scăpat mai ușor, furtuna lovind indiferent de tipul clădirii.

Marele artist, dar și om de suflet generos ce este, Ilie Stepan a luat inițiativa de a face ceva. Doar lamentările sunt în astfel de cazuri inutile, așa că trebuie făcut ceva concret. A apărut astfel ideea unui concert caritabil care să adune toate forțele muzicale ale orașului pentru organizarea unui eveniment de amploare. Au fost contactate multe trupe muzicale (în special de rock, dar și alte genuri muzicale) din care până la urmă au rămas 14 echipe. Printre acestea se află veteranii Phoenix, Pro Musica și Cargo, dar și tineri talentați de 14 ani ce sunt în curs de afirmare. După sute de telefoane și aranjamente contramandate a apărut formula definitivă a „Concertului pentru Timișoara”. Toate încasările vor fi folosite pentru a-i ajuta pe cei năpăstuiți.

La acestă manifestare au marșat și o seamă de companii private ce au dat câte un ajutor după posibilități. Acum se verifică cine merită cu adevărat statutul de prieten al orașului și cine este prieten doar declarativ. Cu modestia ce-l caracterizează, Ilie Stepan recunoaște că ideea a venit de la unii prieteni și de la niște telefoane primite de la București.

Banii adunați vor merge cu precădere spre spitalele de la Pădurea Verde de Boli Infecțioase și de Cardiologie care s-au ales cu serioase stricăciuni în urma furtunii din 17 septembrie.

Dacă mulți români visează un trai ,,ca afară”, muzicienii promit un concert ,,ca afară”. Nimic nu poate umbri eforturile de a ieși totul bine. Poate doar o ploaie să mai încurce puțin treburile, dar, în definitiv, nici la Woodstock nu a fost chiar vreme bună. Toate eforturile vor fi făcute oricum pentru ca spitalele fără acoperiș să nu mai fie vulnerabile în fața ploilor.

Nicu Covaci face un îndemn către timișoreni să fie solidari și să vină în număr mare. Trebuie ajutat orașul în care s-au născut mulți dintre noi. Cei ce nu s-au născut aici ar trebui să se adapteze și să nu strice ce au găsit. Și Adrian Bărar se arată onorat de invitație și crede că locul muzicienilor este pe scenă, deci cu atât mai mult este de apreciat rolul celor ce s-au implicat în organizare.

Maestrul Ștefan Popa Popas a realizat o lucrare grafică și o diplomă specială dedicată acestui eveniment. Ca un vechi haiduc ce este, artistul Valeriu Sepi pomenește de cei șapte frați de cruce din vechile piese ce acum se vor dovedi de a fi mult mai mulți.

Concertul va începe duminică la ora 15, în Piața Libertății, cât mai punctual, și se va încheia când se poate. Vor fi și câteva sute de scaune pentru cei ce sunt tineri rockeri în suflet, dar cu ani mai mulți în spate. Toți cei ce vor să ajute în orice fel acum pot să o facă.

LĂSAȚI UN MESAJ