Practici de restaurare în dezbaterea arhitecților Dorin Ștefan și Michele Molè

130

Publicul format din specialiști, dar și cel larg din afara breslei poate urmări în Timișoara o prezentare de idei ce poate genera chiar o dezbatere despre rolul actual al arhitecturii.
Orașul nostru este cel mai potrivit pentru a primi doi specialiști în domeniu ce au spus câte ceva despre urbanism și acceptarea sa în societate. Bogăția de clădiri de toate genurile din oraș, dar și felul în care arată acestea, de cele mai multe ori mai puțin îngrijite, pot genera în sine opinii. Și, de ce nu, poate se vor găsi și soluții.

În premieră națională, doi arhitecți de prestigiu ai arhitecturii contemporane, Dorin Ștefan și Michele Molè, vin împreună pentru a dezbate în fața publicului din Timișoara.

Vinerea aceasta, de la ora 17:00, la centrul multifuncțional Bastion Theresa, comunitatea timișeană este așteptată la evenimentul Artist Talk, parte din proiectul (re)START! PRACTICI DE RESTAURARE, cu invitați deosebiți:
-Profesorul Doctor Arhitect Michele Molè din Italia este fondatorul și directorul creativ al NEMESI (1997). Nemesi Studio este o firmă de proiectare arhitecturală și urbană cu o abordare riguroasă, dar mereu deschisă noilor provocări. Arhitectura Nemesi provine dintr-o cercetare aprofundată și continuă a formelor de exprimare contemporane, combinată cu un studiu atent al introducerii contextului de referință în dialog cu teritoriul înconjurător. Michele a absolvit Universitatea „La Sapienza” din Roma. A obținut doctoratul în Teoria Arhitecturii Contemporane, cu teza „Proiectul diferenței: semnificația în design-ul contemporan”. A fost profesor al laboratorului de design la Facultatile de Arhitectură Ludovico Quaroni și Valle Giulia din Roma, precum și la Universitatea din Ferrara. Predă regulat la universități și instituții culturale. Odată cu cercetarea și testarea noilor tendințe arhitecturale, i-au fost acordate o serie de premii printre care se numără Medalia de Merit pentru Cultură și Artă a Președinției Republicii Italiene.

-Profesorul doctor arhitect Dorin Ștefan este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (1975). În 1979 devine asistent universitar catedra de proiectare a aceleiași universități, lucrând în același timp și în cadrul Centrului de Proiectare. Între 1979-1989 a desfășurat o activitate de proiectare în asociație cu arhitectul Emil Barbu Popescu. Este membru fondator al Societății Arhitecților Români și doctor în arhitectură cu teza „Privire asupra orașului – o încercare de perspectiva post-structuralistă”. Anul 2002 a fost, poate, o „triplă răsplată”, fiind comisar pentru România la Bienala de Arhitectură de la Veneția, devenind și profesor universitar și vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România.

LĂSAȚI UN MESAJ