“Simbolul UPT” al sculptorului Jecza ajunge în finala concursului euroregional BETACITY 2016

210

Lucrarea sculptorului Peter Jecza „Simbol UPT”, expusă în fața Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara, se numără printre cele patru lucrări ajunse în finala concursului euroregional BETACITY 2016. Universitatea Politehnica Timișoara, în calitate de co-autor, a înscris „Simbolul UPT” la secțiunea Arta în spațiul public, iar după prima etapă de jurizare opera de artă a ajuns în finală.

„Lucrarea selectată pentru finală a fost inaugurată odată cu Noua Bibliotecă UPT și încununează o legătură puternică și deosebită între Politehnica timișoreană și artistul Peter Jecza. Ne bucurăm că în continuare Universitatea Politehnica este recunoscută ca promotor al culturii, ca punct de reper pentru rolul complex pe care trebuie să-l joace o instituție academică în peisajul urban”, a declarat prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Concursul BETACITY 2016 este organizat de Bienala timișoreană de arhitectură (BETA) – o platformă de dialog și colaborare,  al cărei scop final este îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele. Lucrările eligibile pentru participare la această secțiune trebuie sau să fie situate în euroregiunea DKMT (județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara din România, județele Csongrád și Bács-Kiskun din Ungaria și provincia Vojvodina din Serbia), sau autorii lor să fie domiciliați în această euroregiune.

„În finala secțiunii Arta în spațiul public, alături de „Simbolul UPT ”al sculptorului Peter Jecza, au rămas încă trei lucrări ale Fundației Triade, semnate de Constantin Flondor, Vlad Nanca și Liliana Mercioiu. Sunt singurele proiecte din regiunea DKMT (Dunăre-Kris-Mures-Tisa, adică România, Serbia, Ungaria) puse în spațiul public, care au afirmat și conștiința prezenței lor în spațiul urban”, a precizat Sorina Jecza, președintele Fundației Triade.

Menționăm că juriul care a evaluat operele de artă este reprezentat de specialiști valoroși din regiune:

Klaus Birthler – arhitect practicant și cercetător, implicat în organizații non profit pentru valorificarea teritoriului, calitate în mediul construit, bună guvernare și valorificarea culturii materiale și spirituale. Klaus este finalist al European Prize For Urban Public Space în 2014.

Darko Polic – arhitect și urbanist, co-fondator CAB. Activitate în cadrul Urban Planning and Development Research Centre din Novi Sad. A fost implicat, ca lider de echipă, în proiecte de planificare urbană, analiză urbană și studii pe diferite aspecte ale dezvoltării orașului începând cu 2004. A fost premiat de 4 ori de către Asociația Națională a Urbaniștilor din Serbia. A fost membru în jurii internaționale și naționale din Serbia și Spania (European Prize for Public Space). S-a implicat de asemenea, în calitate de expert, în diferite programe naționale și internaționale (Primăria Novi Sad, World Bank Austria și altele). A fost editorul mai multor publicații (cărți și reviste) despre arhitectură și urbanism.

Árpád Szabó – arhitect și urbanist, profesor asociat în cadrul Departamentului de Planificare Urbană și Design al Facultății de Arhitectură din Universitatea de Tehnologie și Economie Budapesta. Și-a obținut doctoratul în arhitectură în 2007. Activitate în cadrul propriului birou de arhitectură, planificare urbană și design urban din Budapesta. Secretar național al concursului EUROPAN Ungaria în perioada 2008-2014. Membru al corpului public al Academiei Maghiare de Științe și secretar al Comitetului Permanent de Științe Urbane.

simbol-upt-1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.