Şeful sindicatului poliţiştilor timişeni – avertisment la adresa ministrului de interne!

952

Liderul Sindicatului Poliţiştilor Timiş, comisarul-şef Doinel Malcoci, a reacţionat imediat după ce noul ministru de Interne, Carmen Dan, a anunţat public că-i încurajează pe angajaţii MAI să vorbească despre problemele din sistem şi a scos de la naftalină o scrisoare deschisă, trimisă în urmă cu câţiva ani şi fostului ministru Radu Stroe, în care face o serie de dezvăluiri din spatele uşilor cazone închise.

Aşadar, problemele sunt aceleaşi, nu s-a rezolvat mai nimic, iar Doinel Malcoci solicită luarea unor măsuri concrete şi urgente pentru refacerea imaginii degradate a poliţiştilor, deoarece situaţia este atât de gravă încât cetăţenii se vor debarasa de poliţie, pentru a caută soluţii alternative.

“Pentru faptul că respectăm şi iubim profesia de poliţist şi, mai cu seamă, pentru că activitatea de poliţist este singură noastră sursă de venit, avem dreptul de a vă aduce la cunoştinţă câteva aspecte concrete, care au dus şi duc la degradarea sistematică a imaginii Poliţiei Române în relaţia să cu cetăţeanul. Suntem foarte aproape de momentul când cetăţenii, comunităţile se vor debarasa de instituţia Poliţiei Române şi de autoritatea ei, preferând soluţii alternative sau chiar liberul arbitru, atunci când siguranţă fiecăruia şi ordinea publică vor fi ameninţate”, susţine Malcoci.

Principala cauză a acestei atitudini cetăţeneşti, în opinia comisarului şef Malcoci, este aceea că poliţiştii sunt folosiţi excesiv pentru treburi şi chichiţe funcţionăreşti, de interior, în loc să-şi concentreze energia şi timpul în folosul ordinii publice şi al problemelor de siguranţă a cetăţeanului. Mai concret, publicul a aflat şi observă că poliţiştii lucrează mai mult pentru confortul ierarhic al şefilor (de formaţiune, de secţie, de judeţ, de direcţie etc.) decât pentru comunitate. Mai mult, publicul este enervat peste măsură de activităţile en-gros pe care poliţia le face din când în când, atunci când situaţia s-a degradat peste măsură. Oamenii circulă în Europa, veştile circulă de acolo spre România şi bate la ochi disperarea cu care, doar la noi, sunt organizate tot felul de „năvoade”, iar în comunitatea europeană poliţiştii acţionează în mod continuu, constant şi eficient.

“Se reproşează, doamna ministru Carmen Dan, că şefii noştri sunt încurajaţi de conducerea centrală să acţioneze prioritar pentru calitatea formei şi să ignore, până la plictis, problemele de fond”, scrie Malcoci, enumerând o serie de probleme cu care se confruntă angajaţii Poliţiei Române.

1. Poliţiştii îşi desfăşoară activitatea tot mai mult în birou, pentru raportările, respectiv sintezele, care trebuie comunicate (de multe ori în paralel şi pe mai multe căi de comunicare), în urma acţiunilor dispuse, de către eşaloanele superioare, din birourile de la Bucureşti care sunt izolate, până la ridicol, de realitatea specifică a situaţiei, diferită de la un judeţ la altul.

2. Măsurând, pe ceas, timpul alocat sintezelor, analizelor şi raportărilor care trebuie redactate şi suplimentate de mai multe ori, până se ajunge la pretenţiile stilistice sau cantitative agreate la Bucureşti, este evident că poliţişti sunt folosiţi mai mult că scriitori sau contabili. Astfel, poliţiştii înşişi s-au transformat în „servicii de suport” pentru Forma fără Fond a poliţiei.

3. Măsurând apoi şi timpul consumat pentru discursuri moleşitoare în şedinţe, „analize” şi bilanţuri cu indicatori şi obiective „nou-nouţe” dar, în realitate, preluate copy-paste din cuvântările citite anii trecuţi de către alţi împuterniciţi la comandă. Comandanţi poate de bună credinţă, dar care stau cu geamantanul la uşa, pentru că nu-s de-ai locului sau, cum bine se spune, ei n-au nici un rost pe-acolo…;

4. Evaluarea poliţiştilor de către şefii lor ierarhici a devenit încărcată de subiectivitate. Ea nu mai exprimă clar valoarea poliţistului şi a muncii sale, de unde ar rezulta faptul că pentru a fi analizaţi obiectiv, ar trebui să existe (pentru evaluare) doar două calificative, respectiv: „corespunzător” sau „necorespunzător”. Noi avem convingerea că astfel se vor elimina toate neajunsurile existente prin largă nuanţare de aprecieri care sunt practicate în momentul de faţă;

5. Pentru a-şi păstra “scaunele”, majoritatea şefilor de pe toate treptele ierarhice nu raportează problemele reale cu care se confruntă poliţistul de rând, lucru care duce la necunoaşterea reală a situaţiei din teren;

6. Evaluarea pentru interior este adevărat că o fac şefii din instituţie, însă “barometrul” pentru instituţie, nu este suma aprecierilor din interior, ci satisfacţia cetăţeanului faţă de serviciile pe care le plăteşte. Cetăţeanul are dreptul să ceară că poliţistul să fie protectorul, partenerul său social şi, în acelaşi timp justiţiarul corect şi eficient.

“Dar, înalt subordonaţii dumneavoastră nu sunt interesaţi de cel care îi plăteşte, de cetăţean. Doamna minstru Carmen Dan, încercaţi un audit al celor care vă dau sintezele despre activităţile poliţiştilor, exceptând triumfalele „năvoade”. Încercaţi un audit sumar, pornind, cel puţin, de la reflectarea în mass-media a satisfacţiei cetăţenilor faţă de instituţia poliţiei. Dar, va rog, puneţi să se măsoare satisfacţia cetăţeanului, nu „încrederea”, cum se face de obicei. Ştiţi, încrederea, ca şi speranţa, durează mai mult, până ce …pier. Satisfacţia n-are inerţie. Ea ori este ori nu este. Scurt şi clar! Va mulţumesc, alături de membrii organizaţiei noastre teritoriale şi aşteptăm reacţia dumneavoastră la această sesizare”, spune, folosind un limbaj aproape ingineresc, comisarul-şef Doinel Malcoci, în încheierea documentului.

LĂSAȚI UN MESAJ