Se schimbă leii la casa Weiss

299

Nu e vorba de o nouă casă de schimb valutar. Ci de doi bieţi lei pricăjiți din piatră. Așa cum s-a trâmbițat cu multă emfază mai zilele trecute, spre uimirea multora, chiar au început lucrările de reabilitare la una din cele mai frumoase, dar și mai degradate clădiri din urbe.

Nu multă lume a luat în serios anunţul. Prea s-a obişnuit timișoreanul să nu mai creadă chiar orice. Un exemplu în acest sens e minunatul Palat Baroc ce adăpostește Muzeul de Artă. De afara arată destul de bine dar totuşi o aripă, cea dinspre strada Pacha, încă mai aşteaptă finalizarea. Și asta nu de azi sau de ieri ci de 36 de ani de când a început renovarea.

Una din cele mai vechi clădiri din arealul arhitectural protejat al pieţei Unirii, Casa Weiss, sau Casa cu Lei cum mai este cunoscută după cele doua statui de pe faţada principala, va capătă o nouă înfăţişare. De fapt cei doi lei nu mai sunt de recunoscut, actualmente sunt doar un morman de cărămizi igrasioase.

De-a lungul timpului clădirea a avut varii întrebuinţări mai cu seamă comerciale. A fost ospătărie, băcănie sau sediu de firmă. În perioada totalitară a fost folosită ca sediu de birouri ale diferitelor adminstrații.

Au apărut deja la fața locului echipele de muncitori care, ca o prima urgenţă, au început să îndepărteaze tot ce e deteriorat.

În atari condiţii, doar fosta Banca de Scont (palatul Steiner), unde şi partidul primarului îşi are sediul, mai poate fi considerată o pată de neglijență pe obrazul pieţei.

Un bunic mucalit ce-şi aştepta nepotul de la școala Lenau a făcut o remarcă de amară actualitate „sper ca după ce e gata să nu arate mai rău ca acum!”

LĂSAȚI UN MESAJ