Scoateți Romsilva din Parcul Național Semenic, vezi cine cere asta

267

Filiala USR Caraş-Severin este îngrijorată de pericolul care se întrevede în legătură cu conservarea resurselor naturale şi dezvoltarea turistică în zonă, prin posibilitatea aprobării noului Plan de Management pentru Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului.

”Ne opunem ferm intenţiei Romsilva de a impune un Plan de management care prevede scăderea suprafeţei strict protejată a Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, de la 47,5% la numai 32%, şi implicit creşterii exploatărilor forestiere.

Considerăm că noua echipă de silvicultori, numită în scopul elaborării Planului de management, trebuie să aibă informaţii solide despre situaţia din teren, cunoştinţe legate despre nevoile de dezvoltare turistică dar şi de asigurare a conservării biodiversităţii pe raza parcului” susțin reprezentanții partidului.

Dacă noul draft va fi aprobat, 5527 de ha vor ieşi din zona de protecţie strictă şi integrală, porţiuni de o reală importanţă ecologică vor fi supuse defrișărilor crede USR, printre care enumeră: Rezervaţia Naturală Bârzăviţa, Rezervaţia Naturală Cheile Caraşului sau Rezervaţia Buhui Marghitaş.
”Există posibilitatea ca dezvoltarea turismului de agrement, sportiv şi cultural să fie grav afectată dacă prin planul actual se renunţă la direcţiile iniţiale: prevederea pârtiilor de schi între staţiunea Semenic şi Crivaia, numeroase trasee turistice, trasee de cicloturism, amenajări de peşteri, situri arheologice sau locuri de campare” mai scriu cei de la USR.

Soluţia propusă de USR Caraș-Severin este rezilierea imediaţă a contractului de administrare a parcului de către Romsilva şi asumarea managementului de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate.

LĂSAȚI UN MESAJ