Scapă Moldova Nouă de praful morții?

722

Guvernul a decis că se impune luarea de măsuri clare în privința cadrului legal prin care Moldova Nouă ar putea scăpa de poluare. Dacă până acum, implicarea de la centru era restrânsă din cauza haosului legislativ din jurul Moldomin, în urma unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, praful din Clisură va fi măturat din banii statului.

Mai exact, în urma adoptării unei ordonanțe cu privire la măsurile necesare în vederea conformării la unele obligații de mediu ale operatorilor economici din industria extractivă, s-a decis ca Ministerul Economiei să aloce, din bugetul de stat, sumele necesare în vederea igienizării focarului Moldomin, cel care amenință de ani buni sănătatea locuitorilor din Clisura Dunării.

„S-au făcut nenumărate demersuri de-a lungul anilor, și noi, în urma discuțiilor avute în comisii, dar și în urma controalelor dispuse, am făcut în luna august intervenții la Ministerul Finanțelor Publice și la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și în data de 19 septembrie, Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență numărul 57”, explică prefectul Florența Albu.

Practic, scopul acestui act normativ a fost crearea unui cadru legislativ care să permită finanțarea de la bugetul de stat a măsurilor de protecție a mediului, inclusiv pentru Moldomin.

„Ca principiu, finanțarea se face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei. Aceste sume sunt considerate cheltuieli pentru conservarea și administrarea bunurilor din averea creditoriului. Până acum nu era reglementat, tocmai de această cauză, cadrul legal prin care statul să poată finanța măcar temporar aceste cheltuieli pentru că în cazul Moldomin există lichidator judiciar și o situație juridică încâlcită, astfel că până acum nu s-au găsit soluții care să fie și legale.Prin aceasă ordonanță de urgență s-a definit și acest cadru legal”, a adăugat prefectul județului.

Sursa: reper24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ