Să fie UNTOLD şi festivaluri internaţionale de film şi la Timişoara? Părerile tinerilor sunt împărţite în ceea ce priveşte evenimentele culturale – video

392

Modul de petrecere a timpului liber în rândul tinerilor şi în special al studenţilor este asemănător atât în Cluj, cât şi în Timişoara: există la fel de multe şcoli de dans, atât latino-american, cât şi de societate; piese de teatru, concerte în aer liber, expoziţii, vernisaje, lansări de carte, petreceri pentru studenţi, cafenele şi terase cu ambient plăcut care abordează diferite teme (spre exemplu, Halloweenul sau Crăciunul etc.). Ceea ce se petrece în oraşul Cluj-Napoca, diferit faţă de celelalte oraşe din ţară, sunt festivalurile internaţionale de film, precum TIFF şi Comedy Cluj, şi cel mai mare festival de muzică, UNTOLD.

Arena Cluj, dar pe când şi Arena Timişoara?

Conform Consiliului Judeţean Timiş, anul trecut s-a pus problema demolării stadionului “Dan Păltinişanu”. Proiectul a fost aprobat, dar se va realiza doar dacă vor mai rămâne finanţări după realizarea de stadioane în Bucureşti care se pregătesc de Campionatul European de Fotbal din anul 2020. Noua arenă se va dori cu mult mai multe locuri disponibile şi mai modernă. Stadionul Dan Păltinişanu a dispus de peste 30.000 de locuri. În anul 2006, cântăreaţa columbiană Shakira şi-a susţinut concertul pe acest stadion.

UNTOLD a luat naştere în 2015 şi este cel mai mare festival de muzică din România. DJ din toată lumea, foarte cunoscuţi, petrec alături de români în cele patru zile de concert în fiecare vară. Acesta are loc în Cluj Arena, chiar şi o parte din festival s-a desfăşurat în Parcul Stadionului. UNTOLD 2018 începe între 2 şi 5 august.

Cinematografe în ruină care nu sunt pentru Festivaluri Internaţionale de film

Anul trecut, Primăria Timişoara a câştigat cele şapte cinematografe, amintim Timiş, Dacia, Victoria, Arta, Fratelia, Unirea și Freidorf, în procesul cu RADEF (Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film). Unele dintre ele sunt într-un stadiu degradant şi un focar de infecţie, cum este cinematograful Dacia. De revăzut articolul nostru despre Cinema Dacia.

TIFF este un festival internaţional de film de lungmetraj care se desfăşoară anual la Cluj. Festivalul a fost recunoscut de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF) şi face parte din cele 40 de festivaluri importante din lume. TIFF se bazează pe filme necomerciale, preponderent din ţările europene, de scurtmetraj şi de lungmetraj.

Un alt festival internaţional de film este cel de comedie. În cadrul festivalului au loc și alte evenimente precum atelierele de creație și de restaurare de film, de lectură de epigrame, conferințe sau petreceri.

Dintre tinerii chestionaţi, cu privire la evenimentele culturale, amintesc câteva dintre părerile primite:

“Cred că aş vrea mai multe concerte live în Sala Mare, concerte jazz, nu din acelea în piaţă. Nu sunt atât de interesată de UNTOLD”.

“Am fost doar la concertele organizate în cadrul unor evenimente. Ar fi super dacă şi la Timişoara s-ar organiza UNTOLD ca la Cluj. Ar fi şi mai populat, mai admirat şi mai căutat în rândul oraşelor din ţara noastră. E un oraş frumos şi mare, dar conducătorii care ar trebui să aibă grijă de el nu prea fac o treabă bună şi ar trebui să construiască şi mai mult. Doar primarul vrea ca Timişoara să devină o metropolă, nu? Un eveniment ca UNTOLD, Tomorrowland sau oricare alt mare festival e ce trebuie în oraş”.

“Cum nu frecventez evenimentele care sunt deja, nu simt nevoia de a apărea şi altele. Am fost la o piesă de teatru”.

“Am fost la concerte în aer liber şi mi-a plăcut, ar fi foarte fain să fie UNTOLD şi la Timişoara”.

“Am fost la conferințe, și cred că ar trebui să fie o sală mult mai mare de conferințe în Timișoara. Aș vrea să fie şi un teren de tenis cum este la Cluj. La UNTOLD nu am participat”.

LĂSAȚI UN MESAJ