Run KO KO, Run! Mister Cobra a alergat azi în Timișoara

231

La cursele de alergare din duminică din orașul nostru, reunite sub numele de SportGuru Timișoara 21k, au participat nenumarați sportivi de toate categoriile de vârstă și de pregătire. De la copii ce abia acum dau de gustul mișcării sportive până la campioni trecuți de prima sau chiar a doua tinerețe.

Printre ei un mare campion din țara vecină, Ungaria, ce nu a făcut deloc caz de cariera sa sportivă. Și ar avea cu ce să se laude. A fost până acum laureat cu multe titluri europene, olimpice și chiar mondiale atât la tineret cât și la seniori.

István Kovács, cunoscut în lumea boxului de la cel mai înalt nivel după porecla de Ko-Ko sau, uneori, Cobra este un fost campion mondial. Aici la noi a venit ca simplu alergător și s-a descurcat destul de onorabil la categoria sa de vârstă.

Mister KO KO, ca amator, a câștigat o medalie de aur la categoria muscă, la Jocurile Olimpice de vară de la Atlanta din 1996. A fost campion mondial la box în 1991 la categoria muscă, iar mai apoi, la Campionatul Mondial din 1997, a mai câștigat un titlu mondial și la categoria pană.

Cariera în boxul mare a început-o la Hamburg, unde a fost coleg cu cei ce vor deveni starurile ulterioare, frații Vitali și Wladimir Klitschko. După ce a trecut la profesionism și-a adjudecat titlul mondial și centura, la varianta WBO, în 2001, tot la categoria pană. În cariera sa de 282 întâlniri a pierdut doar 14.

Dar până la 15 ani a fost jucător de fotbal la MTK Budapesta de unde a plecat destul de târziu la box, și bine a făcut.

De când s-a retras din sportul activ face de toate cu egal succes. Este producător TV pentru emisiuni sportive, este proprietarul unui luxos restaurat din Budapesta. Dar nu a ieșit din lumea ringului, fiind vicepreședinte al WBO pentru Europa, unde a supervizat nenumărate meciuri pentru centura mondială.

Un mare sportiv este și un mare suflet. De ceva vreme deține titlul de Ambasador Ecumenic al Ajutorării (nevoiașilor), unde se implică în acte de caritate.

Iată cum un tânăr, fostă speranță a fotbalului, devenit deținător a nenumarate titluri la toate nivelurile în boxul mondial, atât la amatori cât și la profesioniști, alearga doar de plăcere și pentru sănătate în toată lumea, la maratoane, fără să-i cadă coroana de lider în multe foruri internaționale. O asemenea personalitate a trecut cu modestie aproape neobservat azi pe la noi pe la semimaraton.

LĂSAȚI UN MESAJ