România și contrabanda cu țigări! De unde provine marfa ilicită

89

Contrabanda cu țigări este departe de a fi stopată. Autoritățile din România sunt depășite de situație, iar piața neagră înflorește. Potrivit unui studiu de specialitate, țara noastră se află pe locul 5 în UE la acest capitol.

România are și unul dintre cele mai mari prețuri la țigările legale, iar țările vecine mai sărace comercializează tutun la prețuri mult mai mici. Așa se face că peste 4 miliarde de țigări de contrabandă, au ajuns pe piața neagră românească în 2017. Astfel, România detronează Italia, care până în 2016 ocupa poziția 5.

Cele mai multe țigări de contrabandă care ajung în România provin din Ucraina, Republica Moldova și Serbia.

Primele 5 state ca volume de ţigarete traficate ilegal, printre care şi România, reprezintă circa două treimi (62%) din piaţa neagră de la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei şi Elveţiei, adică de două ori mai mult decât toate celelalte 25 de state analizate la un loc.

Studiul RUSI confirmă că traficul ilicit de ţigarete este o activitate cu risc redus şi cu beneficii mari pentru grupurile transnaţionale de criminalitate organizată.

În total, pierderile financiare la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei şi Elveţiei au depăşit 10 miliarde de euro, bani care au finanţat activităţi criminale.

LĂSAȚI UN MESAJ