România, cea mai mare sursă de forţă de muncă a Uniunii Europene

32

România este cel mai mare exportator de forţă de muncă din Uniunea Europeană, arată cel mai nou raport al Comisiei Europene despre mobilitatea angajaţilor din uniune.

Aproximativ 173.000 de români s-au mutat în alte state din comunitatea europeană în anul 2017, iar acestea sunt doar datele oficiale. Germania, deşi are o populaţie de patru ori mai mare ca a României, s-a situat pe locul 2, cu 163.000 de persoane emigrate. Surse importante de emigranţi au reprezentat şi Polonia (127.000 de persoane), Marea Britanie (111.000) şi Italia (86.000).

În România, totuşi, deşi emigraţia a continuat să crească, s-a înregistrat o încetinire a ritmului la numai 2%, faţă de creşterile uriaşe din anii anteriori. Cu toate acestea, în anul 2018, România, Polonia, Portugalia şi Bulgaria au rămas cele mai importante cinci surse de emigrare. Circa 50% dintre emigranţii europeni erau români, polonezi, italieni sau portughezi şi însumau 6,1 milioane de persoane.

Datele UE arată că, pentru fiecare patru români emigraţi, trei se întorc acasă (71%). Nivelul este similar cu media UE (72%). În Polonia, Germania şi Marea Britanie, doar două din patru persoane emigrate se întorc.

Majoritatea statelor UE înregistrează mobilitate negativă, adică mai mulţi cetăţeni pleacă din ţară decât se întorc. Excepţii fac Danemarca, Estonia, Malta şi Ungaria. România exportă lucrători România a rămas cel mai mare exportator de emigranţi activi, adică de muncitori din Uniunea Europeană. Circa 140.000 de lucrători români au emigrat, în 2018, o creştere de 7% faţă de anul anterior.

Ţările care primesc cei mai mulţi muncitori sunt Germania, Marea Britanie, Spania, Italia şi Franţa. O creştere semnificativă în 2018 faţă de 2017 s-a înregistrat în sectorul IT.

Sursa: adevarul.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ