Primăria Timișoara, îndatorată și mai mult

143

Vistieria Primăriei Timișoara este tot mai goală. Pentru că nu poate acoperi toate cheltuielile, Executivul instituției are de gând să mai contracteze un credit de peste 200 de milioane de lei.

Viitoarele administrații vor fi nevoite să plătească rate timp de mai mulți ani dacă aleșii locali aprobă împrumutul. Potrivit expunerii de motive, municipalitatea cere aprobare pentru contractarea ”unor finanţări rambursabile interne/externe în valoare totala de 213.705.516 lei, cu o maturitate de 15 ani din care: maxim 100.000.000 lei in vederea asigurarii finantarii investitiilor publice de interes local, precum si 113.705.516 lei necesar optimizarii serviciului datoriei”.

”Administraţia publică a Municipiului Timisoara, în conformitate cu mandatul primit din partea cetăţenilor şi cu obligaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, are ca principal obiectiv realizarea dezvoltării durabile a comunităţii locale şi asigurarea către toţi membrii comunităţii locale de servicii publice de calitate. Realizarea unor obiective de investiţii de interes local este apreciată ca fiind necesară de către întreaga administraţie publică locală. În acest sens, au fost identificate principalele obiective de investiţii necesare a fi executate pentru realizarea obiectivului principal – „Dezvoltarea Durabilă a Municipiului Timisoara”. Realizarea obiectivelor de investitii necesită importante resurse financiare menite să asigure implementarea proiectelor prioritare”, mai susține Executivul primăriei.

Raportul întocmit de un consultant angajat de primărie indică unele probleme care necesită soluții de finanțare. Acestea sunt:

•Gestionarea unei capacitati de servisare a datoriilor bancare foarte limitata pe perioada 2019 – 2022.

• Imposibilitatea Primariei Municipiului Timisoara de a efectua trageri din credite, de a creste datoria publica in anul 2019, datorita conditiilor restrictive impuse de actele normative ( Decizia CAIL)

• Nevoia imperioasa de a asigura un spatiu de cash investitional, determinata de evenimentele anului 2021 – Timisoara Capitala Culturala Eurpoeana. Eveniment care presupune un efort investitional semnificativ in 2021 dar si in anii premergatori, in conditiile in care in aceasta perioada exista o capacitate de servisare scazuta.

LĂSAȚI UN MESAJ