10.1 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Prețul redus sau MAREA păcăleală…

Toți șmecherașii apăruți după 1990 sau reciclați de noii emanați s-au învățat să ne tot ducă de nas sau cu zăhărelul și, culmea le merge! Personal sunt adeptul zicalei că ”sunt prea sărac să-mi cumpăr lucruri ieftine”. Asta nu înseamnă că n-am ”mușcat-o” și eu de vreo două-trei ori, poate din prea mare încredere în oameni. Cei mai mulți se lasă fraieriți din neștiință, ca să nu zic din prostie.

Cel mai bun exemplu de păcăleală, pe față, e importata campanie denumită ”vinerea neagră”. M-am tot întrebat de unde vine sloganul, care poate e potrivit la americani dar la noi cred că îți înnegurează cineva mintea și-ți înnegrește buzunarul. Mai pe românește, ți-l golește de bani cu mare artă și cu acordul tău deplin. Eu unul m-am crucit când, într-o astfel de ”vinere neagră”, am văzut magazine de produse electronice unde se stătea la coadă ca pe vremea lui Ceaușescu, de parcă se dădea pâine caldă sau cine știe ce bunătățuri. Cică se făceau reduceri de până la 50 la sută, însă doar în închipuirea fraierilor care nu se documentează. Altfel ar fi văzut că marile reduceri nu ajungeau nici măcar la 5 procente din prețul real, ba chiar în unele cazuri nu era nici o reducere.

Cam după același model s-au inspirat și comercianții când a fost redusă Taxa pe Valoarea Adăugată la alimente. Vă amintiți etichetele mari cu prețul vechi și cu cel nou, redus? Am fost scandalizat să văd că în cele mai multe cazuri nu era nicio scofală, ba din contră. Și nu eram singurul care observam cum ne trag unii în piept cu bună știință și cu acordul nostru, pentru că am tăcut. Ne-am lăsat prostiți!

O categorie specială de păcăleală o reprezintă însă cursele aeriene cu companii ”low cost”, mai pe românește preț redus. Doar de la Timișoara există nu mai puțin de 14 curse de acest gen cu Wizz Air de exemplu. Internetul e împânzit cu anunțuri gen ”bilete de avion ieftine 100% GARANTAT”. Dacă citești numai atât e în regulă: biletele sunt într-adevăr ieftine. Dacă intri mai în amănunt însă, constați că bagajul de cală se plătește la cât de multe kilograme estimezi că vrei să iei cu tine în călătorie, iar bagajul de mână e strict limitat la unul singur și la anumite dimensiuni. Dacă le-ai depășit te-ai ars, pentru că la Wizz Air plătești 40 de euro dacă s-a depășit dimensiunea bagajului fie și cu un centimetru. Asta numai la Timișoara, unde cei care supraveghează operațiunile de îmbarcare se cred Dumnezeu pe pământ și fac exces de zel. Poate primesc vreo primă de la patronat în funcție de încasările suplimentare realizate.

Și românii care lucrează în Italia se plâng de Wizz Air și așa zisul preț redus. Am asistat personal, pe Aeroportul din Bergamo la o scenă în care o româncă a fost nevoită să plătească 38 de euro doar pentru că nu avea biletul de avion scos la imprimantă, deși rezervarea era făcută și biletul plătit deja. Ce să-i faci, hârtia e scumpă și cartușul cu cerneală de asemenea. Plus că se uzează imprimanta companiei, săraca. Doar e la preț redus. De unde bani pentru salariile angajaților, taxe de aeroport, întreținerea avioanelor și un mic profit pentru patronat? Ce credeați? Nu e loc de binefacere!

În concluzie, ca să n-o mai lungesc, nu am nimic cu aceste companii aeriene, dar după ce trageți linie și faceți un calcul s-ar putea să rămâneți surprinși să descoperiți că prețul unui bilet de avion era cam același dacă alegeați o cursă de linie, unde nu trebuia să ai grija greutății bagajului de cală sau a dimensiunii maxime pentru bagajul de mână. Ca să nu mai spun că în cazul că destinația ta nu corespunde nici unei variante din cele aflate la îndemână, trebuie să schimbi nu numai compania cu care călătorești ci și aeroportul în unele cazuri. Și atunci cum rămâne cu prețul redus? Așa cum spuneam, ”sunt prea sărac să-mi cumpăr lucruri ieftine”!

Alte subiecte :

Mihai Neamțu și ghiulul său de AUR

Unii înmărmuriți, câțiva mirați și mulți alții complet detașați au luat act de adeziunea dlui Mihail Neamțu la formațiunea politică extremistă condusă de dl...

O noapte cu Ava Gardner și Richard Burton la Cinema Timiș

În anul acela Paștele se petrecea la mijlocul lunii aprilie, zilele de sărbătoare fiind umbrite de un vânt aspru și de o ploaie sâcâitoare,...

Viață de liga a doua

Citește și :