Premiile Pro Cultura au fost decernate pentru al 17-lea an consecutiv. Foto-Video

173

Cultură nu este băgată prea mult în seamă în cursul anului, dar măcar acum, la final, este momentul să ne gândim cu respect la cei ce trudesc, cu cuvântul, notele muzicale ori cu culorile.

După o tradiție ce se întinde deja cu 17 ediții în urmă, Consiliul Județean Timiș face o meritată plecăciune în fața celor ce și-au dedicat puterea creatoare pentru a face zona noastră, a Banatului, cunoscută în lume prin acte de sensibilitate. De doi ani, Arhiepiscopia Timișoarei este coorganizator și sponsor al acestei manifestări de suflet.

Prin diplomele Pro Cultura Timisiensis se recunoaște valoarea. Anul acesta a venit rândul a nouă creatori să fie felicitați de autoritățile județene. Iar alți 15 au primit diploma cu mențiunea „Certitudini”. Această din urmă distincție se află doar la cea de-a 14 ediție.
O sală plină a ascultat mesajul președintelui Călin Dobra, prin vicepreședintele Traian Stancu, ambii scoțând în evidență meritele tuturor laureaților și promițând că vor intensifica eforturile pentru condiții mai bune oferite artiștilor. Sau măcar vor crește valoric partea materială ce recompensează demersul creator.

Părintele Zaharia Pereș, consilier la Mitropolia Banatului, a transmis urările de bine ale ÎPS Ioan Selejan, care nu putut lua parte la întâlnire dar a promis o lungă și fructuoasă colaborare și în viitor. De altfel, părintele Pereș a fost alături de Claudiu Arieșanu, aceștia doi fiind moderatorii zilei dedicate culturii.

Pentru că este imposibil de făcut o ierarhizare, dar și pentru că ar fi nedreaptă, iată lista celor premiați ce au fost destul de emoționați ascultând vorbele frumoase și meritate ale celor ce i-au propus la premiere.

– Veronica Balaj – scriitoare, jurnalistă
– Aurora Caloianu (Vrabie) – Solistă balet
– Markovszky Katalin – director tehnic de teatreu
– Ioan Iovan – critic de artă
– Daniela Țaga – artist instrumentist
– Constantin Tufan – Stan muzicolog
– Ana Pușcașu – poetă
– Ana Pop Sîrbu – poetă
– Nicolae Morar – profesor

O altă listă de creatori de cultură, în toate accepțiunile cuvântului, au fost cei ce sunt considerați adevărate certitudini, în ciuda tinereții evidente a majorității lor. Aceștia sunt:
– Mariana Cernicova – Bucă – publicist, editor
– Mihaela Marcu – solist vocal
– Simo Emese – actriță
– Natalia Bica – grafician
– Darius Tereu – instrumentist
– Lucian Emil Roșca – muzicolog
– Daniela Florian – editor
– Viviana Milivoievici – cercetător
– Bogdan Mihai Dascălu – cercetător
– Harald Weisz – actor
– Radu Brănici – actor
– Anna Ilyes – regizor
– Gerhard Crăciun light designer
– Monica Grand – costumier
– Cristian Almăjan – educație socială

Toți oamenii de cultură au avut alături susținerea unei instituții ce i-a propus la aceste mult meritate diplome.

LĂSAȚI UN MESAJ