Premiera spectacolului „1978” la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely

59

O nouă explorare teatrală, geografică și emoțională a orașului Timișoara – premiera spectacolului „1978” la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.
Spectacolul „1978” în regia lui Tomi Janežič va avea loc în premieră joi, 7 decembrie, la fosta Facultate de Hidrotehnică a Universității Politehnica. A doua reprezentație va avea loc în 8 decembrie. Proiectul face parte din Programul extins Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și a fost inclus în evenimentele de la „Închidere – Timișoara 2023 la nesfârșit”.
Spectacolul „1978” marchează prima montare a renumitului regizor sloven Tomi Janežič în România. El a fost prezent de mai multe ori cu producțiile sale la Festivalul Euroregional TESZT („Pescărușul”, „Moartea lui Ivan Ilici ”, „încă fără titlu”), organizat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și ne bucurăm că acum semnează regia și dramaturgia ultimei noastre premiere din acest an.
Spectacolul vorbește despre România anilor 1970 și este o ficțiune documentară trans-generațională bazată pe poveștile personale ale actorilor și ale regizorului. Este o poveste despre comunismul dintr-un apartament românesc, conectat la evenimente locale și globale care fac legătura dintre Timișoara și Gorizia (Italia, la granița cu Slovenia), ambele pe vremuri parte din Imperiul Habsburgic. Spațiul geografic se contopește cu cel al memoriei, al amintirilor din copilărie, al poveștilor auzite de la cei din familie, al maturizării și creșterii în anii comunismului.
Din distribuţie fac parte: Balázs Attila, Borbély B. Emília, Császár Mónika, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Mátyás Zsolt Imre, Simó Emese, Szöllősi Eszter, Vajda Boróka. Decorul va fi creat de Branko Hojnik din Slovenia, iar costumele de Marina Sremac din Serbia.
Spectacolul va avea loc în unul din fostele sedii ale Facultății de Hidrotehnică a UPT din Calea Ghirodei nr. 32 – un spațiu nefolosit de foarte mult timp, care va fi reintrodus astfel în circuitul comunitar. Clădirea are un potențial imens ca spațiu teatral itinerant și va fi repusă în folosință în urma unui efort considerabil depus de echipa Teatrului Maghiar în această perioadă.
Organizatorii vor asigura transportul din centrul orașului până la locul spectacolului și înapoi.
„1978” face parte dintr-o serie de 12 spectacole reunite sub genericul Destin(y)ation, produse de teatre din mai multe țări pentru a fi prezentate în 2025 în Capitala Culturală Europeană Nova Gorica/Gorizia (Slovenia/Italia), unde s-a născut regizorul. Simona Semenič – autoare cunoscută slovenă, cu care Janežič a colaborat deja – scrie 12 piese miniaturale care vor face legătura dintre cele 12 spectacole despre copilărie, transgeneraționalitate, granițe, schimbări socio-politice, război etc. „1978” a fost deja inclus în programul Capitalei Culturale Europene GO25! Nova Gorica/Gorizia în colaborare cu Mittelfest – Festivalul Internațional din Cividale, Italia.
Spectacolul „1978” va fi interpretat în maghiară, cu traducere în română și engleză.
Biletele vor putea fi achiziţionate în curând de la Casa de Bilete a Teatrului (strada Alba Iulia nr.2, de luni până vineri între 13:00-19:00) sau online pe www.ticket.tm-t.ro
Invitația la premiera „1978” este inclusă în abonamentul „KultCard – de 70 de ani împreună”, care se poate achiziționa deja la casa de bilete a teatrului (preț 70 de lei) și include toate premierele stagiunii 2023/2024 și reduceri la celelalte spectacole.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.