Marșul Revoluției și al comemorării celor care nu mai sunt, la Timișoara. Foto-video

523

Cu 28 de ani în urmă, cuțitul a ajuns la os. Nu se mai putea închipui în continuare un regim împotriva propriilor săi locuitori. Zecile de participanți de la adunările spontane din fața casei parohiale reformate din Piața Maria au simțit că devin o forță, un monolit ce ar putea dărâma incropirea strâmbă.

De mulți ani se comemorează acea zi fastă din istoria locală ce avea să devină o bornă de covârșitoare importanță chiar în istoria națională. Atunci a început Revoluția Română.

Și azi, la orele serii, s-au strâns grupuri de cetățeni ce nu au vrut să fie indiferenți. La început, în locul de debut din Piața Maria. Au rememorat pentru cei tineri ce s-a întâmplat. Au început după ora 17 să se alăture tot mai multe grupuri cu steguri tricolore, unele găurite ca atunci. Alții aveau flori în mână sau candele.

A început marșul revoluției în liniște. Doar uneori liniștea era spartă de scandări ce aduceau aminte de anii de demult. Participanții la marș au mers pe un traseu ce urma una din căile parcurse de revoluționari. Primul popas a fost la Catedrala Mitropolitană unde s-a închinat o rugăciune și au fost așezate lumânări pe trepte. Un alt grup ce a trecut cu ceva timp mai înainte a desenat o cruce din candele aprinse.

Cu un mare afiș în față cu binecunoscutul slogan „Eroii nu mor niciodată!”, tinerii, dar și mai puțin tinerii au pornit către următorul popas ce avea să aibă loc în fața cladirii Palatului Cultural. Aici, la balconul Operei ce avea să rămână în amintire ca locul de unde a fost condusă revoluția este un loc de neratat de cei ce ar vrea să aducă un omagiu celor căzuți care nu mai sunt între noi.

Marșul prin oraș a continuat cu mai multe puncte de popas. S-au scandat sloganuri ce sunt unele încă valabile și acum, dar au fost cu ani în urmă un adevărat program politic ce îndemnau la libertate și la democrație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.