Premiera dramei de scurtmetraj „Sarbatoritul” si a documentarului turistic „Banatul Montan – Episodul 1 – Drumul Romanilor” ajunge în capitala Banatului

169

Scurtmetrajul ”Sărbătoritul” e o continuare a filmului ”Calea Dunării”, cunoscut publicului prin videoclipul piesei Voltaj – ”De la capăt”, care a reprezentat România la Eurovision 2015 și a fost prima colaborare dintre Sabin Dorohoi și trupa Voltaj.

În realizarea noului proiect, ”Sărbătoritul”, Sabin a colaborat pentru a doua oară cu băieții de la Voltaj, care semnează soundtrack-ul filmului, cu o versiune specială a piesei ”Nu doar de ziua mea”. Tema noului scurtmetraj o reprezintă dramele cu care familiile românești se confruntă în urma despărțirii pentru o mai lungă perioadă de timp. Proiectul a fost filmat integral in Banat, în februarie 2017 și în film joacă actrița Timișoreancă Olga Torok, de la Teatrul German de Stat. 

Cel de-al doilea film se numește ”Banatul Montan” și e vorba de primul episod dintr-o serie de 3 documentare turistice despre această regiune. Trilogia ar urma să fie realizată de-a lungul a trei ani (2017 – 2020), câte un film în fiecare an. În cadrul premierei de Vineri 26 ianuarie, de la Timișoara, vom vedea primul episod, realizat în anul 2017 și intitulat ”Drumul Romanilor”. Această primă parte a trilogiei propune descoperirea atracțiilor turistice din orașele Banatului de Munte, urmărind drumul legiunilor romane, în campania de cucerire a Daciei din anul 101. Seria ar urma să continue cu încă două părți: episodul 2 s-ar realiza în acest an, iar episodul 3 în 2019. Dacă în primul episod din ”Banatul Montan” au fost promovate zonele citadine din Banatul Montan, pentru episodul 2 și 3 au rămas multe alte atracții și povești care încă n-au fost filmate din zona Banatului Montan: Munții Țarcu, Rusca Montană, Rudăria, Cheile Nerei, Calea Ferată Anina-Oravița, Carașova, Peștera Comarnic, Munții Semenic, Docnecea, Bocșa, Cascada Bigăr, Pârtiile de Schi, Valea Almăjului, etc.

Sabin Dorohoi a produs filme și documentare premiate internațional la festivaluri de film din întreaga lume: Hollywood, Cannes, Palm Springs, Geneva, Montpellier, Capalbio, Reykjavik, Chicago, Geneva, Roma, Berlin, Paris, Vilnius, San Francisco, Regensburg sau Ciudad de Mexico. Are peste 50 de premii și nominalizări pe Mapamond, a fost primul și singurul regizor român care a proiectat secvențe dintr-un film la cel mai celebru concurs muzical din lume: Eurovision Viena 2015.

Proiecții similare au avut loc deja la Reșița și Caransebeș.

 

LĂSAȚI UN MESAJ