Povestea celui mai bun student român din Anglia

66

Andrei Mărgeloiu a plecat din Târgu Jiu pentru a-şi urma studiile universitare în Marea Britanie. După o licenţă încheiată cu cea mai înaltă distincţie de la University College London, în prezent este masterand al Universităţii din Cambridge, cu o teză despre inteligenţa artificială.

Andrei Mărgeloiu (22 de ani) a fost admis anul acesta la programul de masterat la Universitatea din Cambridge, după ce a absolvit Facultatea de Informatică a University College London (UCL) cu cea mai înaltă distincţie, First Class Honours, obţinând a doua medie generală din promoţia sa.

Studentul român s-a remarcat încă din timpul ciclului de licenţă, când, în primul an de studii, a fost desemnat cel mai bun student din toate departamentele Facultăţii de Inginerie şi a fost premiat de conducere. „Am avut de ales între mai multe programe de studiu, dar am ales Universitatea din Cambridge pentru şansa de a fi înconjurat de oameni ambiţioşi care nu se tem să revoluţioneze lumea ştiinţifică. Am văzut mereu această comunitate academică drept cea care «dă ora exactă» în multe domenii, pentru că aici există mijloacele financiare şi resursele umane necesare pentru a transforma ideile de ieri în realitatea de mâine. Şi toate acestea nu se întâmplă de un an sau doi, ci de câteva sute de ani“, explică Andrei.

Pentru că la Universitatea din Cambridge sunt cei mai buni studenţi din lume, Andrei consideră că a intrat într-un mediu academic ce preţuieşte competitivitatea ca formă de dezvoltare: „Ce m-a uimit încă din prima zi la Cambridge este ambiţia comunităţii academice de aici. Am aflat că toţi colegii mei de masterat au fost în primii 5% la universităţile lor. Cred că acesta este secretul mediilor universitare de succes: alăturarea într-o manieră organizată a tuturor acestor oameni cu preocupări intelectuale mult peste medie, încât să poată schimba idei şi să evolueze împreună“. Programul de master pe care îl urmează la Cambridge este axat pe cunoaşterea modului în care sunt luate decizii de către un sistem de inteligenţă artificială. Andrei consideră că acest domeniu va reprezenta cea mai mare provocare a viitorului: „Sunt parte a unui program de masterat în informatică focusat pe inteligenţă artificială, mai exact pe aria înţelegerii şi explicării modalităţii în care un algoritm de inteligenţă artificială ia decizii. Cred că inteligenţa artificială este un pilon de o importanţă covârşitoare pentru viitorul nu tocmai îndepărtat, pilon la construcţia căruia îmi doresc să contribui. Văd acest domeniu ca fiind unul extrem de solicitant intelectual şi mă văd făcând parte din progresul său“.

sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ