Porți Deschise la Aquatim, de Ziua Mondială a Apei VIDEO

192

„Dacă nu ar fi deloc apă…?”Nici măcar nu are rost să continuați acest lugubru test. Nu intră in capul nimănui o așa
Conform rezoluției de la Rio de Janeiro există o Zi Mondială a apei. Se sărbătorește în fiecare an pe 22 martie.
Aquatim-ul continuă frumoasa tradiție cu care a obișnuit populația Timișoarei în fiecare primăvară, printr-un nou eveniment Ziua Porților Deschise, organizat chiar de această zi specială a Apei, la Stația de Tratare a Apei Bega.

În 2019, campania internațională dedicată apei se desfășoară sub motto-ul „Apă pentru toți/Oricine sunteți, oriunde vă aflați, apa este dreptul vostru!”. În fiecare an, pe 22 martie, Aquatim, prin personalul Stației de Tratare a Apei Bega, a fost, ca întotdeauna, pregătit pentru vizitatorii mai mici (copii peste 14 ani) sau mai mari, care au beneficiat în această zi specială dedicată apei, de un tur ghidat, cu personal de specialitate – aquaghizi, tur care a durat aproximativ 45 de minute și a cuprins cele mai importante obiective ale Stației Bega.

Și de data aceasta, plecările au fost ritmice la fiecare 15 minute, de la intrarea principală. Pe lângă traseul tehnologic, vizitatorii au mai putut parcurge și „traseul artistic”, putând admira și lucrările de artă stradală realizate de artiști internaționali, pe clădirile Stației, în cadrul festivalului Fisart.

Grupurile de copii și de elevi au avut ce vedea. Instalații din cele mai vechi, dar încă funcționale, de acum o sută de ani, până la cele mai moderne ce par desprinse din filme SF.

Apa obișnuită din râul Bega trece prin multe țevi și mașinării și ajunge limpede ca lacrima în pahare pentru a fi băută. Totul pare simplu, e nevoie doar de știință și pasiune. Cei mici au asistat cu uimire la câteva experimente și de acum vor prețui mai mult un pahar de apă curată. Cei mai mari au promis că vor asculta mai cu atenție la orele de chimie. În definitiv nici nu este așa de plicticoasă această materie dacă este făcută cu dascăli cu har.

„Noi zicem așa: cum apa este egal viață și știm cu toții de mult acest lucru, viața a decis să-i ofere apei o zi mondială numai a ei. Căci merită din plin… Au fost peste 250 de vizitatori, elevi de liceu ori studenți. Au fost deja de la prima oră o sută de studenți de la facultatea de geografie care s-au declarat foarte interesați și impresionați de ce au văzut. În cadrul evenimentului de azi s-au urmărit toate etapele procesului tehnologic de aici de la Uzina de tratare a apei”, a explicat Crenguța Radosav, unul din organizatorii evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ