Pericol în Banat și în întreaga regiune vestică! Ce anunță meteorologii

3174

Meteorologii au emis o avertizare meteo de precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, intensificări ale vântului și ninsori viscolite, dar si de polei. Acest fenomen meteo poate fi foarte periculos mai ales pentru șoferii care trebuie să fie deosebit de atenți când se află la volan și să șofeze cu prudență.

La Arad, aseara au avut loc deja mai multe accidente, acestea fiind cauzate de poleiul şi gheţuşul format pe şosele.

Avertizarea ANM a intrat în vigoare aseară și este valabilă până miercuri, 17 ianuarie, la ora 20.00. Potrivit meteorologilor, în primele ore ale zilei de marți (16 ianuarie) pe arii relativ extinse în sudul și sud-estul teritoriului va ninge în general slab cantitativ. Pe litoral vor fi posibile și precipitații mixte și polei. Din după-amiaza zilei de marți (16 ianuarie) precipitațiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. La început vor fi mai ales ninsori, ce se vor transforma treptat în lapoviță și ploaie, iar cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30 l/mp, cu precădere, în zonele de munte și în sud-vest.

Local se va semnala polei în Banat, Crișana, Oltenia, Transilvania, apoi și în Muntenia, Moldova și posibil în Dobrogea.

În zonele de munte temporar vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, în noaptea de marți spre miercuri (16/17 ianuarie) îndeosebi în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, iar miercuri (17 ianuarie) mai ales în zona Carpaților Meridionali.

Vântul se va intensifica în regiunile vestice, unde temporar va atinge viteze de 50…55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă, rafalele vor depăși 70…80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Autor: Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ