Pensiile speciale ale aleşilor locali, reclamate la Curtea Constituţională

102

Legea referitoare la pensiile speciale ale aleşilor locali, reclamată la Curtea Constituţională: impactul bugetar, în 2016, va fi de aproape o jumătate de miliard de lei.

Guvernul României a formulat, printr-o sesizare adresată Curţii Constituţionale a României, obiecțiuni privind unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene (Legea de modificare și completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali).

Sesizarea are în vedere:
– încălcarea mai multor articole din Constituție, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali,
– acordarea retroactivă a drepturilor speciale,
– neasigurararea finanțării pentru indemnizațiile nou create.

În forma adoptată, există cel puțin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii referitoare la pensiile speciale. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei, precizează Executivul.

În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar, susţin Dacian Cioloş şi echipa. In plus, având în vedere că legea referitoare la pensiile speciale retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ